el cobrador ê pròpio ‘na pìtima

Vă amintiţi ştirea de anul trecut cu recuperatorii spanioli care îşi văd afacerile înflorind pe timp de criză? Pentru că procesul legal de recuperare a creditelor durează vreo 3 ani, creditorii apelează la firme ca El cobrador del frac pentru a hărţui debitorul. Firma respectivă trimite un individ în frac şi joben care să-l urmărescă peste tot şi să-l facă de râs prin simpla prezenţă. Câteodată recuperatorul costumat în toreador, spadasin, pantera roz, etc. bate la uşa vecinilor şi face o colectă pentru a plăti datoria lu’ domnu’ Miguel de la patru. Până la urmă şi cei mai nesimţiţi debitori plătesc.

Tehnica asta nu e nouă. Republicile marinare Genova şi Veneţia erau foarte active economic în evul mediu şi se făceau multe credite. Cine întârzia plata se alegea cu o pittima pe cap – un recuperator de profesie care solicita în gura mare plata datoriei. Dogii veneţieni au organizat chiar un hotel unde ofereau cazare şi masă recuperatorilor (aleşi cu preponderenţă din rândul boschetarilor ca umilinţa să fie completă).

Advertisements

2 thoughts on “el cobrador ê pròpio ‘na pìtima

  1. Geniala solutia :-)
    Acum cativa ani, am avut o sefa de origine columbiana care mi-a povestit ca si la ei era ceva asemanator doar ca “recuperatorii” se costumau ca Charlie Chaplin, mustata si bastonul incluse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s