academix

Veşti bune pentru utilizatorii Minix! Profesorul Tanenbaum a primit un grant de 2,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a continua proiectul. Cum? Ce e aia Minix? Sper că glumiţi. Minix e un sistem de operare scris în 1987 la o universitate din Amsterdam pentru a exemplifica nişte concepte din manualul “Operating Systems Design and Implementation”. A fost disponibil sub o licenţă comercială până în 2000 când a trecut la licenţa BSD.

A fost tot timpul în urma concurenţei, foarte sărac în features şi lipsit de drivere. Azi e o piesă de muzeu şi va rămâne probabil în istorie ca principalul motiv pentru care Linus s-a apucat să-şi scrie propriul sistem de operare compatibil POSIX. Promisiunile arhitecturii bazate pe un microkernel nu mai impresionează în ziua de azi prea mulţi programatori de sistem după eşecul GNU Hurd, însă se pare că comisia UE care dă granturi nu e formată din programatori…

Advertisements

6 thoughts on “academix

 1. de multe ori banii de cercetare sunt doar o casuta de checkuit de pe lista unui functionar.
  pot sa iti mai dau exemple in europa.
  si tot in europa, ideea cu “networks or research” e daunatoare cercetarii, pentru ca ingroapa orice competitie.

  aici e prea multa competitie si de multe ori incorecta (plus sforarii), in europa e ideea asta de networks care taie din start orice posibilitate de competitie si faptul ca deciziil de impartire a banilor de cercet. se iau de catre contopisti.
  cazul asta e clar pila. si amountul mi se pare urias!
  adica, sunt doar 5 oameni, pe 5 ani si li se dau 3.3 mil? e f. mult, mai ales ca nu folosesc nimic “wet”: animale, consumabile, nu cumpara cine stie ce microscoape…
  ce altceva in afara de cod mai fac?

 2. Nu fac nimic altceva şi nici nu au concepte inovatoare. Partea cu increased stability through driver isolation era de la început şi e prezentă în orice microkernel. Poate le era ruşine să spună că au nevoie de bani să facă debugging, să mai scrie nişte cărţi şi să mai zboare pe la conferinţe.

 3. de ai sti CATI bani se arunca asa, luati si din buzunarul tau…

  o sa iti povestesc odata, poate, metoda bait and switch, aplicata cu atata succes incat unii ajung policy makers in tarile lor. occidentale.
  sau cum un grant nu trece pana cand nu faci “network” cu o anumita universitate (grup etc, u get the idea).

  de ai sti CATI bani se arunca asa, luati si din buzunarul meu. ca de ex. milioane date unora care nu au mai scos articole de ani de zile si care se autonumesc leaderi in domeniu. si care repeta XML la 3 cuvinte, ca sa arate ca stiu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.