bribery and irony / living together in perfect harmony

NYT a publicat un articol excelent despre sistemul de sănătate absurdistanez. Sigur, mesajul e că îngrijirea medicală gratuită e nasoală dar faptul că au ajuns tocmai aici în căutare de exemple negative se constituie într-un contra-argument. Dincolo de “agenda” cum se zice pe americăneşte tonul e surprinzător de obiectiv şi materialul e documentat. Parcă n-ar fi scris de un ziarist ci de cineva care se pricepe cu adevărat.

Nice touch with the URL slug, BTW ;-)

Advertisements

5 thoughts on “bribery and irony / living together in perfect harmony

 1. nu dom’ne, nu auzi ca numai aia mari iau. aia mari si rai. asa, rai, ca bancherii. ailalti nu iau. nu fumeaza niciunul, nu bea niciunul whiskey, toti merg cu metroul. medicii in romania e saraci.

 2. a, am uitat. NY Times nu cred ca are pe agenda discreditarea sistemului public de sanatate. de fapt ei intotdeauna au fost pentru – sunt multe comentarii si articole care sustin o forma sau alta de asigurare pentru tot poporul. de fapt, in timpul alegerilor primare, au avut niste articole interesante in care comparau propunerile lui Hillary vs Obama – Krugman daca nu ma insel si ajungeau la concluzia ca planul lui Hillary e mai realist.
  mai mult, Obama este f. hotarat sa impuna o asigurare “basic” publica pentru orice muritor de rand, iar NY Times ii mananca practic din palma.
  cred ca explicatia trebuie cautata in alta parte; in acelasi nr. din Evz (cel putin asa aparea pe web) in care aparea articolul despre impricinat, aparea si un articol f. asemanator cu cel din NY Times.
  NY Times, nu stiu de ce, este f. atent la Europa de Est de cateva saptamani incoace. Cel putin 4 articole am citit despre Europa de Est in ultimele 2 saptamani – despre problemele economice, sociale etc. E intr-un fel o reflectie a ingrijorarii astora ca li se va rasturna caruta in wild wild east.
  Evident ca absdurdistanezul e in denial – totul merge minunat la ei acasa, de aia vor sa imprumute 20 de miliarde de la FMI.

  Meh.

 3. Articolul, excelent într-adevăr, a apărut mai întâi în International Herald Tribune, acum 1 lună. Autorul e Dan Bilefsky, recunoscut pentru scrierile sale despre exotismul şocant al Europei.

  Eu mi-am spus părerea despre o parte din articol, la vremea respectivă, presupun că la ea face referire domnul WE, motiv pentru care încerc să dau replica aici. Dr. Astărăstoaie face corelaţia inversă între fenomen şi salarii. Eu am spus că grosul fenomenului şpăgii în medicină se află concentrat în zone unde veniturile nu sunt mici. Desigur, am colegi tineri care acceptă ciubuc, nu încerc să afirm contrariul, şpaga medicală e extrem de răspândită. Doar că nu cred că mai are vreo legătură cu dimensiunea salariilor, asta e tot ce ziceam.

 4. Si cum au devenit mari acele venituri si de ce iau colegii tinerii spaga? Domnule, scolile de sofistica erau pe vremuri mai sofisticate.

  De unde stii ca grosul se afla….la X si Y cand dumneata nici macar nu recunosteai existenta unor liste de preturi pasate intre spitale. Pp. ca una e si la dumneata la Spital, despre care nu stii desigur.

  Si cu toate astea malpractice-ul e la ordinea zilei in Romania. Caci malpractice nu inseamna ca a murit ala pe masa de operatie, ci si faptul ca nu a mai venit la nasterea copilului – absolut ridicol! Dar cum exista un malpractice, cum va faceti ca fluierati, ori iesiti la contra-atac ca nu aveti aia si aialalta si ca voi sunteti ingeri. Ingeri cu X6 in poarta – c’mon, gimme a break.

 5. Sa nu uit, IHT este parte din NYT:) Nu este un ziar cu totul diferit de NYT, cum sunt altele. Deci, initial, a aparut tot in NY Times, numai ca in varianta internationala.

  Da, stiu, complicat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.