made in China

E difuzat acum pe BBC World News un documentar din seria China Reporting China numit The School On The Cliff. E despre un orăşel de 10000 de locuitori faimos prin rezultatele elevilor educaţi în cele câteva şcoli. Săracii copii învaţă pe rupte, dorm puţin (cea mai bună elevă de liceu doarme doar 5 ore pe noapte) şi au o sesiune zilnică de frecat la ochi pentru că tovarăşul Mao credea că face bine la vedere.

Scena cea mai şocantă e cu o clasă din ciclul primar unde o învăţătoare surâzătoare s-a gândit să dea o lecţie unui mic infractor care nu a avut grijă de guma de şters. Ţineţi minte că vorbim de copii de 7-8 ani. Cu ajutorul şefei clasei, a organizat un referendum să vadă care e cea mai îngrijită gumă şi care e cea mai maltratată. Sigur că guma plină de găuri a elementului antisocial a ieşit în evidenţă. Învăţătoarea îl scoate în faţa clasei şi dă drumul la piesa de teatru moralizator. Fetiţa care are rol de reprezentant al întregii clase ia guma în mână şi se îndreaptă spre un coleg: “Uite ce a făcut X cu guma lui”. Colegul preia ştafeta şi merge să-l interogheze pe răufăcător: “De ce ai făcut asta cu guma ta? Crezi că se simte bine plină de găuri?”. Criminalul începe să lăcrimeze, lovit de remuşcări. Înfierarea continuă: “Ţie ţi-ar plăcea să porţi o bluză plină de găuri?” “Nu.” În momentul ăsta simpatica învăţătoare îl îmbracă cu bluza găurită. Colegul ochelarist continuă umilirea publică: “Ce ai de spus în faţă clasei?” Torturatorul de gume plânge în continuare şi ţine capul plecat dar reuşeşte să spună câteva cuvinte: “Îmi pare rău”. Anchetatorul nu e mulţumit: “Nu-mi spune mie, spune-le tuturor colegilor”. Bestia se întoarce cu faţa la clasă şi spune “Nu am să mai fac”. “Promite-le asta colegilor!” Interogatoriul pare sa se fi terminat şi împricinatul face turul clasei recitând o poezie de promisiune fiecărui coleg în parte. La sfărşit repetă ritualul în faţa educatoarei şi se duce la locul lui, purtând încă bluza găurită. Infractorul izbucneşte într-un plâns purificator. Justice has been served.

Advertisements

9 thoughts on “made in China

 1. am vazut recent un docu despre echipa de gimnastica a Chinei (still Populara…). Aceeasi chestie cu datul in gat: o fetita o para pe o colega de camera realizatorului filmului – ca nu-si face patul, ca nu-si spala ciorapii etc.
  Zambea si dadea in gat. Micuta turnatoare se pregatea pentru JO Beijing. Sefii ei sperau sa ia o medalie.
  Fusese selectionata la 2 (doi!!!!) ani, pe cand inca era la cresa.
  Misto: individul moare, dar corpul social nu se preda.
  La multi ani!

 2. Nu numai copiii chinezi sufera. Am asistat la o scena in care nepotelul meu de 5 ani plingea si tipa ca s-a saturat de China, pentru ca tocmai i se stricase inca o jucarie made in China in primele 5 minute de folosire. Scena va deveni clasica, pentru ca toate obiectele mondiale vor fi facute in PRC.

 3. da, dar la extrema ailalta sunt dulcegariile americane cu self-esteem (per se, fara a fi bazat pe ceva), positive reinforcement et comp. Nu’s care e mai rea, long term.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s