tot pe loc, pe loc, pe loc

E ciudat că hotnews îndeamnă la voturi în alb cu anunţuri repetate că “se numără”. Ca nivel al absurdităţii e undeva lângă socoteala tovarăşului Iliescu că o cotă fixă de impozitare e nedreaptă pentru că ăia bogaţi plătesc “la fel” ca ăi săraci. O crudă exploatare a faptului că populimea nu înţelege procesul democratic şi pasarea periodică a puterii la fel cum nu înţelegea procentul din impozitul pe venit.

Treaba stă cam aşa: dinozaurii au dat dezlegare, cu chiu cu vai, la o formă de vot uninominal care lasă absurdistanezului posibilitatea de a alege oameni şi nu partide. Un pic mai aproape de democraţia reprezentativă. Ce face alegătorul nemulţumit de materialul uman în situaţia asta? Aranjează cu gaşca de prieteni să candideze unu mai breaz? Nu, că independenţii sunt mai puţin egali decât ceilalţi şi ar trebui să aibă o gaşcă cât jumătate de circumscripţie. Alege răul cel mai mic şi-l votează înjurând printre dinţi? E greu, pentru că trebuie analizate în detaliu relele în vederea unei comparaţii şi uneori nici un rău nu e suficient de mic. Spune “piua” şi stă acasă să ude florile şi să vadă un maraton de telenovele mexicane? Ar însemna că stă în afara procesului şi pe urmă nu poate să tragă la răspundere politicienii.

Dileme peste dileme. Apare însă o sugestie cinică: tu mergi la vot dar nu pui ştampila pe nimic. Aşa te răcoreşti un pic, ai satisfacţia că ai făcut ceva, poţi să înjuri liniştit pe cine vrei că doar tu ai “protestat” împotriva tuturor (ho-ţii! ho-ţii!) şi noi avem nişte buletine în alb ca să completăm unde e cazu. Win-win. Tu te faci că protestezi, noi ne facem că ne pasă. Nu-i de mirare că rinocerii au consimţit rapid la numărătoarea voturilor goale. Cei înregimentaţi sunt voturi sigure iar restul nu mai pot să strice socoteala.

OK, destul cu critica. Să vedem ce soluţii onorabile există când nu-ţi place nici un catindat dar vrei să-ţi foloseşti puterea de a decide, o dată la 4 ani, cine ţine pâinea şi cuţitul în Parlament (cu guvernul n-ai tu treabă, ştiu ei mai bine cine e potrivit să stea la volan; şi nici cu Curtea Constituţională nu-ţi bate capul – e doar un organism legislativ cu drept de veto şi nici o reprezentativitate). Poţi să faci haz de necaz şi să votezi Ciccioline, manelişti, bărboşi, tineri, pensionari sau ce crezi că e mai amuzant în ziua votului. E un gest inutil în aparenţă dar poate să funcţioneze ca un brânci dat clasei politice. Să se ducă mai repede la vale că viaţa e scurtă şi n-avem timp de tranziţii prea lungi. Se poate face chestia asta şi premeditat – se alege catindatul cu cea mai mare probabilitate să aducă haosul (bolnavi psihic, cântăreţi de muzică populară, comici, animatoare TV, etc.). Socoteala e că va fi aşa de rău încât populimea o să se trezească din somn. E posibil să nu fie destul, dar e un început. Sabotarea sistemului nu e limitată la perioada alegerilor ;-)

Advertisements

One thought on “tot pe loc, pe loc, pe loc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s