white-collar crooks

Subprime mortgages nu sunt singura bubă a sistemului financiar american. Din cauză că tranzacţiile nu se fac concomitent (vânzătorul de acţiuni încasează banii acum şi are 3 zile să transfere acţiunile) e loc de măgării. Naked short selling nu e vreo tehnică folosită pe şoseaua de centură, ci o infracţiune nepedepsită de un sistem autoregulat ca NYSE. Short selling e un simplu pariu pe scăderea preţului unei acţiuni şi probabil chiar e util pentru a normaliza cotări supraevaluate. Problemele apar când o parte implicată are posibilitatea de a provoca prăbuşirea acţiunilor prin introducerea de acţiuni false pe piaţă. False în sensul că odată atins termenul limită, vânzătorul zice că n-a găsit acţiunile (the dog ate my electronic shares, firma de la care trebuia sa le împrumut a naufragiat pe o insulă izolată, etc.). Organismul cu rol regulator nu e capabil să retragă falsurile de pe piaţă fără să provoace probleme şi mai mari, pentru ca acum sunt în diverse portofolii, achiziţionate cu bună credinţă. Nu pot deci să fie anulate şi nici cumpărate la preţul pieţei (o creştere bruscă a cererii implică o creştere a preţului) aşa că nu s-a făcut pur şi simplu nimic. Se pare că o parte din portofoliile Lehman Brothers erau reprezentate de fantomaticele FTD (failure to deliver). Interdicţia recentă (de fapt o repetare a unei interdicţii mai vechi) de a genera FTD în sistem e lipsită de dinţi. Long live the deregulated market!

P.S.: Pentru o explicaţie inteligibilă alocaţi o oră şi câteva minute acestei prezentări. Take the red pill.

Advertisements

3 thoughts on “white-collar crooks

 1. sefii de la lehman sunt subpoena-ti. cred ca stii ce premii si pachete si-au dat reciproc, cu cea mai mare nesimtire si aroganta.

  dar, mdeh, la banii care ii au isi permit sa angajeze suficiente firme de PR care sa ii scoata ingerasi. ba chiar si “teoreticieni”, care sa ne demonstreze ca “asta e”. vorbesc de neoconsi, care au facut atat de mult rau – in mod premeditat si platit cu bani grei.

  pe de alta parte, “boborul vrea justitie”, asa ca astia sunt buni ca jesteri pe coada de matura. numai ca o vor lua de la cap, doar sa li se dea ocazia.

 2. La voi la amerikani nu s-a inventat condamnarea cu suspendare? E o chestie fantastică! Uite, primarul Veronei tocmai a fost condamnat la 2 luni pentru rasism şi poate să-şi vadă în continuare de treabă. De ce să ţinem în loc economia? Nu mai bine stăm cuminţi waiting for something to trickle down?

 3. ba cum sa nu, uiti ca asta e statul avocatilor? sunt de fapt cateva forme de suspendare, care mai de care mai inteligente.
  da’ e mai misto daca il baga la minimum security prison pentru sa zicem…6 luni.
  pentru ca 1. procurorul poate sa aiba delusionul bastonului de presedinte (Cuomo in cazul in speta), sau macar colanul de primar; 2. bizonul are iluzia justitiei; 3 iar mitocanul este tinut departe de “lumea dezlantuita” de parnaiasi adevarati, televiziunea vine la el, ba mai scrie si o carte.
  O mai tii minte pe aia cu cratiti si canapele, Martha Stewart? Cam asa ceva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s