ia mai toarnă un păhărel, să mai prevenim niţel

Din când în când producătorii de vin fac cinste unor cercetători şi mai apare un studiu despre beneficiile trasului la măsea. Să vedem cum se reflectă limbajul tehnic al abstractului în presa cu care se înveleşte boschetarul sănătos tun din staţia de tramvai.

Chun Chao e first author şi activează la un institut din Pasadena, California. Hmm… Parcă am auzit undeva de California şi producţia de vin… Nu contează, important e că omul a făcut acum un an o meta-analiză pe acelaşi subiect şi deci e expert.

În studiul de anul ăsta (un cohort unde susţine că a eliminat co-factors – pardon, “confounders” – în cancerul pulmonar) ajunge la concluzia că “moderate red wine consumption was inversely associated with lung cancer risk”. Deci consumul moderat de vin roşu scade riscul de cancer pulmonar (pentru vorbitorii de latină, rusă şi franceză). Mai mult, “our results should not be extrapolated to heavy alcohol consumption”, deci îmi pare rău, boschy, tu nu intri. Dar totuşi cine a intrat în studiu? Nenea ăsta lucrează la o firmă care oferă şi asigurări de sănătate aşa că a studiat datele firmei. Vreo 84170 de clienţi cu vârste între 45 şi 69 de ani au răspuns la nişte chestionare prin 2000-2003 toamna. Omul nostru s-a uitat la catastif să vadă cine a făcut cancer până în 2006 iarna şi a ales 210 norocoşi care să faca parte din studiu.

Întrebarea la care a încercat să răspundă era: ce tip de macheală preferă oamenii cu mai puţine şanse să facă cancer pulmonar? A studiat vinul (alb şi roşu), berea şi spirtoasele. A reieşit că vinul roşu e singurul corelat cu o incidenţă mai scăzută a bolii (cam cu 2%). Mai ales la fumătorii înrăiţi care probabil fiind ocupaţi cu unsul gâtlejului au avut mai puţin timp să tragă din pipă (o incidenţă mai mică cu vreo 60%). Cam atât. Nu se merge mai departe cu identificarea componentei care e în vinul roşu şi lipseşte din celelalte licori bahice. Există riscul să fie ceva ce se găseşte şi-n must (o apariţie foarte rară pe rafturile supermarketului, deşi e doar suc de struguri pasteurizat) şi să fim sinceri: nu se fac bani serioşi din vânzarea sucului de fructe. În plus, toate subtilităţile senzoriale, întreaga cultură a gustului presărată cu metafore şi trimiteri dintre cele mai variate (culoarea fragilor crescuţi la umbra vişinului înflorit, aromă de migdală tailandeză prăjită la foc mic, miros de muguri de cactus, etc.) apar doar după o anumită concentraţie sanguină a acetaldehidei. Deci nu putem să scoatem alcoooolul din ecuaţie, aşa că ne oprim aici. Prea multă cercetare dăunează.

Ce a ajuns din toate astea la presă? “Vinul rosu poate preveni cancerul pulmonar” anunţă triumfător hotnews. Ăsta da curaj jurnalistic! Nu trebuie să te împiedici de 2 procente, împortant e mesajul. De fapt… păi hai să băgăm şi nişte cifre să nu zică lumea că cercetătorii americani nu ştie să socotească: “persoanele care consuma un pahar de vin rosu zilnic sunt cu 60% mai putin expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar”. Ce, fumătorii înrăiţi nu sunt persoane? Hâc! Părerea mea… Totuşi (băiete, încă una mică) parcă era ceva cu 2%… A, da… “riscul aparitiei cancerului pulmonar a scazut simtitor in urma consumului regulat de vin rosu, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din aceasta bautura consumat in plus intr-o luna.” Garson, adu mai repede paharele alea că avem de muncit o grămadă până la 100%. Hâc! Dacă facem cancer din cauza ta nu mai vezi nici un bacşiş!

Alinooo, cum era făăă? 2 la sută la 1 pahar, 4 la sută la două pahare? Mici? Păi ce, ne jucăm cu sănătatea? Ia adu-ne pahare de’alea mari!

“Pentru fumatorii inveterati, scaderea este si mai spectaculoasa, cu un procent de 4% pentru fiecare pahar de vin suplimentar baut intr-o luna.”

A, şi 10 scrumiere, să nu te deranjăm…

Advertisements

One thought on “ia mai toarnă un păhărel, să mai prevenim niţel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s