when it rains, it pours

Nu ştiu cum de-am evitat franciza Hellboy până acum. Poate mi s-a părut kitsch subiectul când a apărut primul film. În orice caz, la al doilea am observat că regizorul e Guillermo del Toro (El laberinto del fauno) aşa că i-am acordat mai multă atenţie. Subiectul benzii desenate e destul de complicat, un melanj de locuri comune şi mituri erudite ale literaturii SF. Hellboy, primul film, e impresionant din punct de vedere grafic pentru 2004, are grijă să rezume cum trebuie povestea şi, ce e mai important, are mult umor. Hellboy II continuă funia epică de unde a fost întreruptă şi plusează cu CGI ultimul răcnet (bălos). All in all două superbe bucăţi de ficşăn executate cu măiestrie.

When We Left Earth e povestea uşor romanţată şi patriotică dar teribil de impresionantă a misiunilor NASA. Deceniul de aur al războiului rece cu cosmonauţii sovietici e o dovadă că lucrurile măreţe în ştiinţă se întâmplă când o parte din bugetul obez al armatei se revarsă în scopuri militare peste o mână de ingineri. Kennedy să trăiască şi cererea lui absurdă de a pune un echipaj uman pe lună până la sfârşitul deceniului. Restul e istorie. Imaginile filmate în spaţiu (sau în studioul unde au filmat holocaustul, dacă simţi nevoia să-ţi faci viaţa mai interesantă cu teorii ale conspiraţiei) sunt fantastice iar racheta aia imensă folosită în Apollo program (Saturn V) e cea mai tare chestie de la aeromodelele radiocomandate cu cameră video şi live streaming la care visam în curtea şcolii prin clasa I…

Ah, să nu uit, miniseria se lauda cu 6 episoade dar a fost difuzată pe descopery şi pe torenţi în 3 calupuri mari şi late. Enjoy.

Nip/Tuck are probabil cel mai tare episod pilot din istoria serialelor TV. Din păcate după asta au luat-o la vale şi s-au transformat rapid într-o telenovelă where they jump the shark every week. Păcat de scenele de chirurgie pe nişte modele superbe de latex (se vede că au angajat meseriaşi pt. consultanţă) şi de actorii valabili…

Generation Kill e o miniserie HBO în 7 episoade, o ecranizare amuzantă şi crudă a unei cărţi scrise de un jurnalist Rolling Stone “embedded” cu puşcăriaşii marini pe frontul din Irak. Are de toate: umor de humvee, de tranşee, de ofiţeri, de civili kilăriţi aiurea. Ce mai, e la înălţimea aşteptărilor. Cam prea puţin patriotic pe alocuri dar nu contează. The oil must flow. Goddamn hadjies don’t even appreciate being liberated…

Where in the World is Osama Bin Laden? Pe aceeaşi insulă cu Elvis şi Hoffa, if you ask me. Morgan Spurlock a vrut să se convingă cu ochii lui aşa că a luat la pas Orientul mijlociu, îndepărtat şi alungat să-l vâneze pe goatfucker şi să asigure un viitor luminos fiului care urma să se nască. Spurlock e tipul care a făcut Supersize Me şi care între timp s-a maturizat şi intră în concurenţă cu Michael Moore pe teritoriul documentarelor cu mesaj. De văzut, chiar dacă nu aduce lucruri noi (în afară poate de asaltul evreilor ultraortodocşi şi ultraxenofobi).

Tropic Thunder e genul de film făcut la mişto dar care din cauza bugetului, al amplasamentului şi a distribuţiei plină de vedete (plus un Tom Cruise de nerecunoscut dansând de mama focului hip-hop) ajunge the real deal. Robert Downey Jr. pe post de Shaft impersonator face toţi banii (figuratively speaking). Cred că e suficient de main-stream să nu fie nevoie de imbolduri pentru vizionare.

The X-Files: I Want to Believe e o porcărioară şi sper că n-aţi avut răbdare să citiţi până aici. Dacă totuşi aţi făcut-o aflaţi că e un horror/thriller de categoria C în care joacă Scully şi Mulder şi pe care s-a lipit nejustificat ştampila X-Files. O îngrozitoare pierdere de timp. Nici un extraterestru, nici o navă mişto ca în primul film, nimic. Doar nişte poponari ruşi care fac body transplants. Na că v-am zis şi plotu poate aşa evitaţi mai cu tragere de inimă risipa asta de celuloid.

Advertisements

One thought on “when it rains, it pours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.