Georgia on my mind

Georgia s-a burzulit la o regiune separatistă (un fel de Transnistrie) sub influenţă rusească. Ruşii au convocat de urgenţă un consiliu ONU unde nu li s-a permis implicarea armată în conflict. S-au băgat oricum. Avioanele au început să bombardeze ţinte civile iar tancurile care tot făceau manevre de câteva luni pe lângă graniţă au intrat în Georgia. Între timp Putin e la deschiderea jocurilor olimpice care sunt sigur că se desfăşoară în ordine şi disciplină.

P.S.: ştiaţi că Soljeniţân era mare admirator al kaghebistului şef? Probabil a căzut în păcatul naţionalismului şi a uitat ce a însemnat KGB-ul pentru mama Rusie…

P.P.S.: întrebare la radio Erevan: Oseţia de Sud e ca Kosovo? Răspuns: da, doar că în Georgia imperialiştii sunt împotriva scindării în timp ce în Serbia erau pentru.

Advertisements

7 thoughts on “Georgia on my mind

 1. Cine, in his right mind, se apuca sa se ia la bataie cu ursul? O tara de 6 milioane, cu 3 zone cu probleme, care depinde de gazele rusesti, care depinde de exporturile si importurile ruse, se ia de par cu muscalii. Asta mie nu mi se pare comportament inteligent.
  Shalika- asta de cand a fost pus la putere a facut tot ce a putut ca sa ii invite pe rusi in propria casa. Gagiul are o istorie destul de lunga de provocari la adresa rusilor. Nu au fost 6 luni in care individul sa nu faca ceva “independentist”.
  Eu il vad ca un cabotin manuit din alte cancelarii decat a sa.
  In povestea asta, gagiul a avut comportament de soap opera. Azi racneste ca “uneste Georgia”, dupa 2 zile chitaie ca nu mai vrea razboi, urmatoarea zi face poze “cu mesaj”, care aduc suspect de mult cu cele din Sarajevo de acu 13 ani (alti actori, aceeasi comedie), cand “un elicopter suspect” s-a apropiat la 10 km de el. Ca azi sa faca un miting “de adeziune”. Steaguri, spiciuri, ochi dati peste cap, iar rusii se uita plictisiti la el si isi fac transee.
  Rusii daca voiau sa rada Tbilisi, il aveau pana acum nivelat. Daca voiau sa il omoare pe acest drama-queen, ii trimiteau o racheta in cap, cum au mai facut-o cu altii.

  Soljenitin stiu ca il admira pe Putin si nu KGB’ul. Nu vad de ce nationalismul lui Soljenitin e un pacat. Omul, dupa ce a indurat, daca mai este in stare sa iubeasca Rusia, atunci 1. se ticnise, 2. e mai complex decat il credeam. Pana la proba contrarie, merg pe varianta 2.

 2. Probabil georgienii au crezut că ruşilor le e ruşine să intervină militar, dar nu poţi să-i condamni că au încercat să recapete controlul asupra unei regiuni care le aparţine. era mult mai ruşinoasă atitudinea “ciocu’ mic şi joc de glezne” pe care o vezi la basarabeni de ex. Au subevaluat însă tupeul ruşilor care au atins rapid ţinte din afara Oseţiei şi pe care-i doare în căciulă de orice proteste internaţionale sau tratate ale lui Sarko. Chiar şi acum, după ce au semnat armistiţiul, trupele de “menţinere a păcii” se îndreaptă spre capitală să o pacifice definitiv.

 3. Nu, nu ii condamn. Dar vad lucrurile de genul “libertate”, “democratie” et al., cu un ochi f. sceptic. Georgia este un pion, acum jucand pentru americani. O parte din trupele gruzine sunt antrenate de americani, in Georgia exista consilieri militari, Shalika-ala a fost pus la putere practic de niste indivizi din Washington. Pozitia Georgiei este importanta din mai multe pedeveuri, printre care o teava anume, frontul de sud al rusilor si respectiv de nord al iranienilor. Cap de pod ideal.
  Prezenta americanilor in Georgia i-a facut nervosi pe rusi, lucru dealtfel de inteles, pentru ca sunt prea aproape de curtea lor, practic sunt in curtea lor.
  Cum ziceam, Shalika- a facut multe gesturi inainte de ultima criza de a ii enerva pe rusi. Si asta nu facut-o pentru ca asa vrea el. He’s a patsy. I s-a spus sa faca asta. Ultima criza a fost gandita inainte in alte cancelarii decat a lui si i s-a ordonat sa se conformeze sfaturilor prietenilor care il tin la putere.
  Acum rusii s-au plictisit de jocul asta si au rupt pisica in 2. Poti sa ii condamni, cand pentru ei Georgia este in curtea lor de aproape 3 secole?
  Nu cred ca daca ar fi vrut sa intre in Tblisi nu ar fi facut-o pana acum. Au aratat ca pot si asta e suficient.
  Problema care acum orice om ar tb. sa si-o puna ar fi: cum o sa se incalzeasca la iarna? Ce vor manca, cu blocada impusa? Stii care era argumentul NY Times la “democratia” si “libertatea” din Georgia?: au cafe-uri si galerii in mijlocul capitalei.

  Cu basarabenii e un pic diferit: conducerea este pro-rusa, aleasa sistematic de basarabenii insisi. Basarabenii carora li s-a luat de comunismul local pot sa isi faca pasaport romanesc si astfel sa scape de dementii aia de la Chisinau. Apoi, populatia Basarabiei este acum cam 40% rusofona, facuta prin mutarile de populatie, populatie care nu are unde sa se duca, fiind astfel santajata sa iubeasca Armata 14. E cam cum e in partea de est a Ucrainei.

  Last and not least, rusii au precedentul Kosovo. Au si zis: “bai, daca le dati independenta kosovarilor, asta vom face si noi in curtea noastra”.

 4. Nu cred că Georgia e Cuba lui Batista, Guatemala sau Chile. Şacaşvili e umblat prin occident, chiar dacă a dat puţin de gustul dictaturii. Şi oricum a avut nevoie de susţinerea armatei ca să pornească hărmălaia. Motivul principal e că dacă rămân la nesfârşit şantajaţi de ruşi nu pot să intre în UE (vezi veto-ul nemţilor care iar se aliază cu Stalin) sau în NATO şi nu pot să contribuie la ruta alternativă de transport a petrolului. Cred că situaţia e destul de maro ca să justifice lupta cu morile de vânt. Cel puţin au zvâcnit în loc să pună capu’n pământ şi asta poate să le aducă sprijin diplomatic în viitor.

 5. “Cine, in his right mind, se apuca sa se ia la bataie cu ursul?”

  cine are coaie. huevos grande. daca stai sa iti plingi de mila ca ce se intimpla daca o sa cada drobu de sare … mai bine gasesti o cladire mai inalta si termini problema definitiv.

  “Cel puţin au zvâcnit în loc să pună capu’n pământ şi asta poate să le aducă sprijin diplomatic în viitor.”

  already happening. merkel deja a declarat ca georgia va fi membra nato.
  se pare ca europenii uitasera care e atitudinea rusiei in probleme de politica externa: negociaza pacea cu kalasnikovu in mina, calare pe tanc la tine in tara. si cind trimit trupe “de mentinere a pacii” uita sa le ia inapoi cite 40 de ani.
  georgia s-a sacrificat un pic pe moment pt a ii trezi din somn pe socialistii europeni care probabil aveau sperante ca rusia s-a schimbat. probabil au facut greseala lui mowgli si l-au privit pe kaa (putin) in ochi. pe termen lung s-ar putea sa fi cistigat enorm.

  cit despre nemti sa se alieze cu rusii … nu imi fac probleme. nu uita ca rusii le-au rupt tara in doua si ca din cauza rusilor ce era cindva prusia (germania) acum e parte a poloniei (cum si parte a poloniei a devenit acum parte a ucrainei – polonia a fost practic mutata spre vest pe harta). nici in ww2 nu s-au aliat cu rusii propriu zis, ci au obtinut un ragaz pina au putut sa ii atace. pe de alta parte, francezii mereu au fost curve si mereu au tras spre rusi.

 6. Ba s-au aliat pe bune cu ruşii. Nu-ţi vine să crezi că naţional-socialismul şi comunismul au aşa de multe puncte în comun? Acum sug şi ei la conducta lui Ivan şi-şi bagă veto-ul în ţari ca Ucraina şi Georgia când se încruntă Putin.

 7. Santa, asa e cu huevos. Numai ca Shalika- are huevos de imprumut. Nu sunt ale lui, ci sunt pe lista de inventar din Washington.
  Daca vorbesti Georgia ca popor, da!, s-a sacrificat. Daca vorbesti despre Shalika- si pretenii lui, ba deloc. Si aia mi-e mie: ca unii or sa faca frigul in iarna asta pentru ca altii sa isi continue cabotinismele.

  Vorbim despre anumite politici cu tancuri etc. Stiti ce s-a intamplat in Chile, cand un presedinte a fost ales democratic. Cati ani au indurat aia dictatura? Culmea ca ala care a ordonat asasinarea lui Allende inca face politica. Amazing, nu? Dar de dictatura din Argentina va mai aduceti aminte? Dar paramilitarii din Columbia? Etc.

  Merkel nu putea sa zica altceva. Numai ca NATO practic intra in razboi daca admite acum Georgia. Crezi ca au huevos pentru asa ceva? Deocamdata, au huevos numai pentru angajat firme PR care sa intoxice presa (Reuters a fost printre f. putinele agentii occidentale de stiri care s-a comportat decent).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s