blogocinematecă

It comes a time in a man’s life when the amount of movies worth writing about would simply bore the readers to death aşa că le îndes pe toate într-un articol uşor de evitat.

John Adams este o miniserie produsă de HBO despre cel mai important preşedinte american despre care n-aţi auzit încă şi o perioadă foarte interesantă din istoria coloniilor. Relaţia cu francezii şi conflictul naval au fost noutăţi absolute pentru pentru un produs al şcolii absurdistaneze obligat să memoreze date după vechiul şi noul calendar. Istoria e fascinantă atunci când o povesteşte HBO şi cele 7 episoade au părut puţine. Paul Giamatti şi Laura Linney joacă pentru Emmy iar cinematografia joacă ţonţoroiul pe organul artistic al privitorului.

Dark Skies e cel mai bun serial cu extratereştri. Ever. Plotul simplu şi talentul cu care mitologia submineaza evenimente şi persoane reale face să pălească orice teorie a conspiraţiei. Imaginaţi-vă o istorie alternativă care ia anii ’60, îi înmoaie în LSD şi îi mixează cu invasion of the body snatchers. Planul era să continue plotul subversiv pe o durată de vreo 5 sezoane şi să ajungă cu povestea în anul 2000 dar audienţele scăzute au condamnat bijuteria asta la un singur sezon de 20 de episoade. May CBS’s head fall off at an awkward moment! Vizionare obligatorie pentru orice fan SF.

The Dark Knight a reuşit să dea profunzime unor personaje de bandă desenată şi asta ar fi fost suficient pentru un film bun. Efectele speciale, actorii fantastici din rolurile secundare şi problemele morale vârâte în coastele mâncătorilor de popcorn îl ridica la rangul de film-cult-mainstream şi cârcotaşii cărora li se pare că Gotham City nu e suficient de dark, gagica lui Batman e plată şi imaginile cu sonarul sunt trase de păr sunt rugaţi să cânte la altă masă. Până şi jokerul e credibil în anarhia lui justificată ceea ce sperie mai tare decât orice nebun certificat. Two-Face păleşte în comparaţie şi nici Batman nu are o treabă uşoară dar se achită onorabil de sarcinile trasate. Atât de onorabil că filmul a ajuns pe un exagerat loc întâi în clasificarea IMDB…

Speed Racer e design porn în cea mai rafinată şi kitchoasă formă de la Kill Bill încoace. Ia subiectul şi tehnica animaţiei din anime, rafinamentul vizual al fraţilor Wachowski, viteza nebună pe piste imposibile din imaginaţia unui copil uitat câţiva ani în faţa televizorului, adaugă depth-of-field stacking, culori violente, personaje bidimensionale şi le toarnă cu graţia forţată a unui family movie în creierele spectatorilor inocenţi. Până să îi avertizeze criticii de anticorporatismul subversiv şi de folosirea ilegală a mijloacelor cinematografice cu rezultate de animaţie 2D e deja prea târziu. Copiii deja schiţează drifturi şi salturi, apasă butoane de pe volan şi se luptă cu adversari imaginari. Ce e cu adevărat grav e că şi părinţii au început să facă acelaşi lucru.

Dacă aş fi văzut Wanted înainte de a citi banda desenată aş fi apreciat probabil efectele speciale şi aş fi găsit ceva bun de spus despre plot, dar aşa sunt pur şi simplu scandalizat. Nu au înlăturat doar aspectul central al super-villains care i-au caftit definitiv pe super-eroi ci nenorociţii au distrus orice mesaj al materialului original. Nu mai avem un pămpălău frustrat care ajunge să-şi vadă visul cu ochii şi să fie negru în cerul gurii. Nu mai există organizaţia super-răilor care fac ce vor, ci doar o labă tristă într-o ţesătorie. O penibilă asociaţie de locatari care execută indivizi nominalizaţi de soartă. Nu tu violuri, nu tu crime la întâmplare, nu tu legitimaţii de şmecher la care poliţia să facă ciocu mic şi joc de glezne. Nimic. Până şi infertila ultra-sexy de Angelina Jolie pare o momâie frigidă pe lângă personajul original. Şi-au bătut joc şi de povestea cu tatăl, de feelingul agresiv, de finalul cu insulte la adresa privitorului, de tot. Singurul lucru în comun cu nuvela grafică e titlul şi se pare că autorul a fost plătit suficient de bine să meargă pe blat. Oricum anti-eroii lui nu sunt de nasul Hollywood-ului…

Advertisements

7 thoughts on “blogocinematecă

 1. Dark Skies: unde l-ai gasit? Ai cumparat DVD-urile?
  Mai bun decat Farscape?!

  Am citit ca a fost pe NBC si nu CBS. NBC dupa aia (dupa 1998, nu neaparat implicatie logica) a cumparat SciFi channel, din care a facut o tampenie. Nu au mai scos niciun serial cum trebuie si au ajuns sa faca aberatiile alea cu ghosthunters.
  Mai e un canal scifi tot al NBC, si mai penibil, am uitat cum ii zice.

  Gagica lu Batman este plata!:) Este enervanta! Strica toate bucatile in care isi face mutra vizibila. Pe de alta parte, poate aveau doar de una care sa sara in aer:D

 2. Ai dreptate, NBC. E pe torrenţi un TV-rip de la britanici, calitate bună.

  Farscape nu m-a convins niciodată. Poate asociez păpuşile cu seriale canadiene pentru copii, nu ştiu… În orice caz nu am putut să-l iau în serios şi am zappat cu viteză când era difuzat de ProTv (parcă).

 3. Torentii sunt taiati in 5 secunde de provider, Amazon nu are DVD’urile, Netflixul nu a auzit. Oricum, il tin minte.

 4. Da, merge! Multam fain! Dark Skies ia mai mult timp pentru a se incarca, are totusi mai mult 6G. Dar intre timp am incarcat un film sarbesc pe care il cautam de ceva vreme.
  Si Azureus, numit acum Vuze, imi place mult si ca interfata. Inca o data, merci mult, acu chiar ca imi fac biblioteca cu filme, asa cum imi doream de mult.

  Cu “intelectualul de bun simt” din ultimul tau post, perfect de acord. Numai ca mi-a fost sa intalnesc doi indivizi, ambii lucrand in acelasi lab cu mine, oameni misto dealtfel, cu care sunt amic. Unul din ei este un amestec induiosator de trotskism si guevarrism. Celalalt e chinez. Prea multe ore am pierdut incercand sa le explic exact aceasta problema. Degeaba si inutil. Eu cred ca sufar de lipsa cronica de credibilitate.

 5. Stefan, matale esti de vina si raspunzator! Am cumparat prima carte de benzi desenate: “The Watchmen”. Paradoxal, nu mi se pare prost facuta. Are stifturi, dar e mai densa decat ma asteptam.
  Si cititind-o, mi-am dat seama de ce vor sa o faca acum in film. Trendul duce la ceva gen Watchmen. Adica, The Dark Knight pregateste terenul pentru urmatorul pas: supra-oameni care nu sunt deloc asa, din niciun pdv. Mai ales ca, incidentally, un pui de razboi rece iar s-a starnit peste livezi si vii. Just incidentally.

 6. Mă bucur. Idea că e OK să căsăpeşti o parte din populaţie for the greater good nu e nouă. Vezi Operation Northwoods sau colaborarea catolicului fervent Giulio Andreotti cu mafia siciliană, sau primele teste nucleare, sau pharma trials prin Africa, etc. Păcat că Hollywoodul are obiceiul de a dilua chiar părţile importante ale materialului original şi e nevoie de oameni tari ca Frank Miller pentru o ecranizare fidelă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s