neaşteptata comuniune

Lumea ortodoxă a fost trezită din somn de un gest profund creştin al lui Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului prin voia Domnului şi a Securităţii. În 25 mai, prezent la sfinţirea unei biserici greco-catolice în Timişoara, omul nostru a fost pur şi simplu fulgerat de sentimentul religios (care iată, afectează chiar şi un membru al clerului din când în când), s-a dus la altar şi s-a spovedit împreună cu ceilalţi creştini. Un gest uluitor prin calitatea lui spirituală, o punte reală între ortodoxismul colaborant cu Securitatea şi ortodoxismul colaborant cu Roma. Un gest întâmpinat cu entuziasm de enoriaşii ambelor biserici. Desigur, nu putea să rămână nepedepsit. Protestelor autohtone din partea clerului taliban şi a teologilor care gândesc în citate li s-au adăugat patriarhul Rusiei şi chiar sinaxa tuturor mânăstirilor de pe muntele Athos (un fel de Romă ortodoxă, se pare). Comunicatul celor din urmă merită citit în totalitate. Iată ce scriu trezorierii Domnului:

“Cu adîncă tristeţe, noi,
totalitatea monahilor care ne nevoim în Sfântul Munte, am
fost informaţi despre cu totul neaşteptata comuniune sacramentală
(intercomuniune) din data de 25 mai 2008 a Prea Sfinţitului Nicolae,
Arhiepiscop de Timişoara şi Mitropolit al Banatului, cu episcopul
uniat şi cu nunţiul papei, act săvîrşit prin împărtăşirea
celui dintîi din «pîinea» şi din «potirul»
ereticilor acelora.”

Ca să fie clar câtă scârbă le provoacă ereticii au pus ghilimele în jurul cuvintelor “pîinea” şi “potirul” ca să nu le acorde nici măcar autenticitatea materială. De trans-substanţializare nici nu poate fi vorba. Merită amintit în acest moment că greco-catolicii au păstrat ritualul ortodox, deci nu există o altă biserică creştină mai apropiată de sfinţii informatori şi totuşi nici ei nu sunt suficient de buni pentru comuniune. Muntele unde dă şpagă Jiji vede posibil ecumenismul doar prin înglobarea celorlalţi eretici în ortodoxie. Asimilare completă, borg style.

Să revenim la protagonistul micii revoluţii spirituale. După ce a fost luat pe sus de conştiinţa sodomizată o viaţă întreagă de minciuna turnătorului, mitropolitul s-a mirat şi el de curajul de care nu se ştia capabil şi văzând consecinţele în rândul clerului a încercat să retracteze. Mai târziu, conştiinţa i-a dat o palmă şi a început, şovăielnic, să îşi apere gestul. Marele sinod al celor ce se îmbracă în aur, merg în gipane şi iau pomană de la amărăşteni a hotărât că vinovatul de creştinism trebuie să-şi pună cenuşă-n cap şi să recunoască greşeala. Au amintit astfel turmei păstorite că aparţin ortodoxiei, nu creştinismului.

Luat de val a fost şi Sofronie, episcopul Oradei care a săvârşit crima de a sfinţi apele de Bobotează împreună cu episcopul greco-catolic. Mesajul e clar. Greco-catolicii sunt mai răi decât sataniştii şi trebuie stârpiţi iar bisericile lor dărâmate sau confiscate.

În încheiere propun să ne rugăm pentru sănătatea conducătorilor, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu, care în ciuda unei intoxicaţii acute cu plumb continuă să vegheze asupra noastră.

19 thoughts on “neaşteptata comuniune

 1. Stefan, cu tot respectul, nu cunosti anumite amanunte.

  Biserica Greco-Catolica a pastrat ritul ortodox, dar a acceptat anumite dogme specifice ritului catolic, cum ar fi faptul ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul.
  In ortodoxie (daca stii Crezul), Duhul Sfant purcede doar de la Tatal.
  Aceasta mica (in aparenta) diferenta si altele asemenea ii indreptatesc pe rusi si pe cei din muntele Athos sa-i numeasca pe greco-catolici “eretici”.
  Daca te impartasesti cu ei, practic renunti la actuala ta religie.

  Daca nu esti de acord cu aceasta idee, inseamna ca voievozi cum ar fi Constantin Brancoveanu si-au dat viata inutil. Altfel putea sa practice “de vazul lumii” religia musulmana si sa ramana in viata cu fiii lui cu tot.

  Cat despre biserici greco-catolice distruse de ortodocsi:
  te intreb, despre cate manastiri si biserici ortodoxe distruse in Kosovo (care era centru manastiresc) ai citit in presa? cate astfel de biserici au fost distruse in Transilvania, in secolele trecute, cand Ardealul era sub Imperiul Austro-Ungar si religia ortodoxa interzisa?
  Nu spun ca “ne luam revansa”, zic numai sa nu generalizam pornind de la un exemplu-doua.
  Sunt destule biserici in Romania in care nu se mai slujeste si sunt folosite ca spatii de depozitare.

 2. Eu credeam că nu s-au înţeles la numărul de îngeri care încap în vârful unui ac, dar sunt la fel de importante şi speculaţiile teologice cu privire la originea Duhului Sfânt.

  Iisus s-a împărtăşit împreună cu Iuda, probabil pentru că nu vedea în gestul ăsta zăhărelul cu care biserica ţine sub control turma de enoriaşi, ci cu totul altceva.

  Conflictul e doar la nivel uman, nu religios. E o împărţire a zonelor de influenţă şi faptul că inovaţiile teologice au evoluat diferit e o consecinţă mai degrabă ecologică.

  E trist că compari o biserică creştină cu musulmanii care l-au omorât pe Brâncoveanu. Poate e de vină ignoranţa, sau poate propaganda şi-a făcut efectul şi chiar crezi că doar ortodocşii vor ajunge în Rai…

  N-am înţeles sensul comparaţiei cu bisericile ortodoxe distruse. Oricum am întoarce-o e clar că răul poartă sutană şi îndeamnă la ură faţă de aproape. E prea scandalos ca să ne minţim singuri că nu-i bai.

 3. inca o data se dovedeste ca popii (99% din ei cel putin) sunt complet inutili, la fel si turma lor. si nu, turma nu merita ghilimele pt ca fix asta sunt: niste oi proaste. dovada, sonia de mai sus, care considera ca diferenta intre ortodocsi si greco-catolici e aceeasi cu cea dintre ortodocsi si musulmani, aratindu-ne ca creierul ei (if any) a fost complet si irevocabil spalat. asemenea fiinte, daca teoria evolutiei a lui darwin ar fi lasata sa lucreze liber, nu ar supravietui pina la virsta la care ar fi capabile sa foloseasca internetul. intr-o lume ideala nu ar avea drept de vot sau oricum votul lor nu ar cintari cit al cuiva cu creier, si nu ar fi bune decit pe post de sclavi personali. sad but true.

 4. @santa:
  merci de “aprecieri”… Nu am afirmat ca diferenta greco-catolici vs ortodocsi e aceeasi cu cea dintre ortodocsi vs musulmani. Probabil nu mi-am ales bine exemplele, dar nici daca as fi amintit de martiri ardeleni, tot n-ati fi inteles ideea. N-ai cum sa tii la traditie daca nu o cunosti (prin traditie inteleg religia unui popor, asa cum a fost ea mostenita din mosi stramosi).

  Nu consider ca mi s-a spalat creierul [si da, am asa ceva, chiar am terminat o facultate* cu el], atata timp cat am ales de buna voie ce am ales, atata timp cat nu fac propaganda si atata timp cat n-am jignit pe nimeni, cum ai facut tu.

  Extrapoland insa, am spune ca tie ti s-a spalat creierul, de ajungi la generalizari de genul “99% din ei cel putin”. Eu m-am ferit de categorisiri si generalizari dintr-astea.

  @Stefan:
  Doar ortodocsii ajung in raiul ortodocsilor (sâc!). Ceilalti, in raiul pe care si l-au ales (if any :P).

  P.S.
  De ce scrii posturi despre religie? Iti place sa se ia la harta lumea aici? Sau ti-e lene sa moderezi comentariile? Am crezut ca se poate discuta civilizat pe blogul tau (si zic ca m-am incadrat in limitele bunei cuviinte, pana acum).

  _____________
  *nu de teologie

 5. Sonia, conflictul “filioque” la care faci referire trebuie înţeles în contextul lui istoric şi politic. Pentru mine, un enoriaş de rând şi fără cultură christologică, va rămâne lipsit de sens. Nu prea cred că erudiţia în chichiţe dogmatice e un criteriu de intrat în rai, dacă asemenea criterii există.

  A propso de Brâncoveanu, îţi amintesc că mult timp creştinismul a fost practicat în ascuns, la începuturile sale. Desigur, asta nu are nicio legătură cu discuţia, pentru că Nicolae Corneanu nu se ascundea de nimeni şi nu disimula nimic.

  Cică la biserica orotdoxă din Drăgănescu, însuşi Arsenie Boca ar fi pictat basilica San Pietro şi sub ea ar fi scris: “Cred într-una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”.

 6. Sonia, am ajuns la concluzia că libertatea e mai importantă decât confortul şi că ar fi greşit să blochez dialogul doar pentru că interlocutorul nu e politicos.

  Scriu despre lucrurile care mă interesează şi religia e unul din ele. Cred că e prilej de polemică, nu de harţă.

 7. @Vlad:
  Da, stiu faza cu “mult timp creştinismul a fost practicat în ascuns”, legatura era faptul ca in trecut au fost oameni care si-au dat viata in loc sa treaca la alte religii sau la alte “ramuri” ale aceleiasi religii (inclusiv greco catolicismul, in Ardeal).

  Nu zic sa le urmam exemplul, ci doar sa fim mai atenti cand se pune problema sa trecem in “ograda vecinului”.
  Sfintii si moastele sfintilor sunt dovada ca harul divin se gaseste in acea religie*. Oare nu chiar Stefan facea haz in postul acesta de lipsa de conservare a “moastelor” lui Padre Pio?

  Daca excludem dogmele, asa suntem “frati” si cu protestantii, care nu cred in sfinti, nici in icoane si care zic [ma rog, unii] ca Fecioara Maria a mai copii etc. Unde ajungem?

  Cat despre faza cu Arsenie Boca (am auzit de el si stiu ca a prezis Revolutia din ’89, el murind cateva luni inainte de aceasta), ma scuzi, dar nu cred pana nu vad (si voi ajunge acolo candva). Sigur stii tot contextul picturii?

  @Stefan:
  Pe blogul meu (ma rog, fostul) n-s fi permis cuiva sa foloseasca la adresa ta cuvinte de genul “creierul ei … sclavi personali” [via santa]. In fine, trecem peste, de dragul polemicii :)).

  @ restul:
  * = sper sa nu fiu inteleasa gresit, imi displace sa filosofez pe tema asta.
  NU e de datoria mea sa ii fac sa creada pe cei care au mostenit (intr-un fel sau altul) ateismul comunistilor.
  Cine are chemare sa creada sau considera ca viata-i mai buna daca iei in calcul si o autoritate divina, fine.
  Viata poate dovedi oricui daca suntem (sau nu) de capul nostru pe ăst pământ.

  O zi bună tuturor!

 8. @sonia

  papuse, ia esplica tu lu baeatu nejte chestii:

  “N-ai cum sa tii la traditie daca nu o cunosti (prin traditie inteleg religia unui popor, asa cum a fost ea mostenita din mosi stramosi)”

  chiar de la daci, nu-i asa ?
  traditiile si religia de care unii tin cu dintii – pt ca nu sunt in stare sa inteleaga alte valori si atunci astea sunt singurele de care se agata – au fost la un moment dat impuse in detrimentul altor traditii si altei religii. it’s a neverending story. inainte de crestinism si islam au fost multe alte religii. si vor urma si altele, fie ca iti place tie sau nu.

  cit despre ramuri ale crestinismului, daca ai avea ceva cerebel ai intelege ca impartirea nu a fost facuta de jebus, gosh sau stafia si nici macar de vreun sfint. a fost facuta de oameni – de popi, pt ca nu s-au inteles cum sa isi imparta puterea. evident ca fiecare sustine acum ca jebus i-a soptit personal la ureche ca el e singurul care are dreptate, dar chiar ca ateu nu pot sa cred ca daca ar exista un dumnezeu s-ar lega de chichite gen daca la botez te baga cu totul in apa sau doar te stropeste. din pacate insa mintile spalate si curate cu aplecari talibane urasc orice se diferentiaza de ceea ce ei STIU ca e corect chiar daca diferentele sunt minore.

  “Nu consider ca mi s-a spalat creierul [si da, am asa ceva, chiar am terminat o facultate* cu el]”

  color me unimpressed. in ro orice dobitoc poate termina o facultate.
  daca asta e realizarea ta majora in domeniul intelectual … you don’t impress me much.

  “Doar ortodocsii ajung in raiul ortodocsilor ”

  na ca acum au impartit si raiu. jebus nu are nimic de zis ? eu nu am auzit ca el sa fi mentionat fo impartire a raiului pe secte. macar raiu ala e decomandat ? sau tre sa treci prin camera catolicilor ca sa mergi sa faci un dus ? cumva dusul e chiar purgatoriul ala al catolicilor ? pe martorii lui iehova i-ati bagat in debara, nu ?

  “NU e de datoria mea sa ii fac sa creada pe cei care au mostenit (intr-un fel sau altul) ateismul comunistilor”

  pffffffff, clar. daca ejti ateu, ejti comunist. idiotenie mai mare decit asta nu am auzit.
  din contra, sunt similitudini mai mari intre comunisti si supusii lor si turma popilor. si unora si celorlalti li se cere sa creada si sa nu cerceteze (si ei sunt fericiti sa o faca), si unora si celorlalti li se cere sa toarne tot ce stiu/au facut si eventual si ce au facut prietenii si vecinii (si iarasi ei abia asteapta ocazia).

  ii urasc pe comunisti pt ca incercau sa iti inchida gura si sa nu te lase sa gindesti liber, si pe talibani ca incearca sa faca exact acelasi lucru. si ii dispretuiesc pe cei care nascindu-se liberi si avind de ales, aleg sa nu gindeasca liber, sa nu isi foloseasca creierul, ci sa urmeze orbeste ce le spune un “big brother” care “are grija de ei”. pt cine a citit nietzsche, astia sunt cei cu mentalitate de sclav.

  “Pe blogul meu (ma rog, fostul) n-s fi permis cuiva sa foloseasca la adresa ta cuvinte de genul “creierul ei … sclavi personali” [via santa]”

  normal ca nu iti place free speach. cineva ar putea sa aduca argumente care sa iti subrezeasca convingerile. asa ca e mai bine sa pui miinile la urechi si sa urli LA-LA-LA-LA-LA I CAN’T HEAR YOUUUUU LA-LA-LA-LA-LA

  “Cine are chemare sa creada sau considera ca viata-i mai buna daca iei in calcul si o autoritate divina, fine.”

  evident ca e mai usor sa crezi ca cineva ia toate deciziile, ca totul e predestinat. in cazul asta dispare complet raspunderea, responsabilitatea. daca exista o autoritate, atunci sclavii gasesc pe cineva cui sa se supuna. si pt ca totusi o autoritate divina e prea abstracta, se vor supune reprezentatului pe pamint al respectivei autoritati. si, evident, o autoritate divina iti da impresia de scop al existentei. pt ca multi sunt incapabili de a da un scop (nu hedonistic) propriei vieti.

  “atata timp cat n-am jignit pe nimeni, cum ai facut tu”

  nu o lua personal. eu am vorbit generic. si cum cred ca trebuie sa spui ceea ce crezi, well, o spun. sa nu crezi ca tu, daca nu ai folosit cuvinte “urite” nu ai jignit pe nimeni. micul tau rant taliban din primul comment mi-a insultat inteligenta. m-a insultat si prin faptul ca mi-a adus aminte ca talibani ca tine si multi cu IQ cit un gindac retardat lobotomizat au fix aceeasi putere la vot cu mine, doar ca voi/ei sunteti/sunt mai multi. apreciez insa faptul ca scrii corect gramatical. so there.

 9. Religia e prea importantă să o băgăm la capitolul tradiţii laolaltă cu sarmalele şi caltaboşii. Trebuie să fie o alegere asumată personal, după un minim efort de informare, altfel e doar un cumul de obiceiuri fără sens care te leagă de părinţi şi bunici. Un rol mult sub potenţialul religiei.

  @santa, Nietzsche nu-i la fel de infailibil ca Papa şi a înfierat pe nedrept creştinismul în totalitatea lui fără să înţeleagă ce rol acordă omului. Creştinii nu sunt sclavi, ci superoameni care visează la îndumnezeire şi nu au cum să creadă în predestinare şi în liberul arbitru în acelaşi timp.

 10. @santa:

  Daca as continua discutia cu tine, ar insemna sa-mi asum (in parte) insusirile negative pe care mi le atribui. Nu ma cobor la acel nivel de discutii.
  Dovedeste ca esti un om civilizat si dupa aceea mai vorbim!

  Mai bine gandeste-te ca ti-ai putea dovedi inteligenta cu care te lauzi in fata mea purtand un dialog, in care sa si demonstrezi afirmatiile pe care le faci; nu prin generalizari simpliste de genul “99% din ei cel putin sunt complet inutili”, pentru ca sincer ma indoiesc ca ai cunoscut 99% dintre preoti si ca ai ajuns singur la acea concluzia sau ca puteai trage acea concluzie din primul meu comentariu.
  Pana atunci, afirmatia ta ramane la stadiul unei idei preluate, nicidecum rezultatul unui proces de rationare (ce implica inteligenta).

  Pana acum nu mi-ai dovedit decat un singur lucru: ca iti lipsesc cei 7 ani de acasa.

  Sau poate asta ai invatat tot din filosofia lui Nietzsche, ca a-ti argumenta opiniile in fata altora presupune sa folosesti violenta verbala?!

  Monologheaza si vei fi mereu cel care are ultimul cuvant de spus.

  Parasesc aceasta discutie [si] pentru ca s-a transformat intr-o disputa personala si depasim cadrul postului lui Stefan.

 11. @Stefan si Vlad

  Nu este vorba de speculatii teologice si cred ca dpdv al “enoriasului de rand” ar trebui ca sensul sa fie esential, altfel nu vad cum te-ai putea considera “credincios” daca nu stii f clar in ce anume crezi si deci nu stii foarte clar de ce esti enoriasul unei anume biserici. Deci “cultura christologica” cum o numesti tu (eu as spune mai degraba cunoasterea Sfintelor Scripturi si a ce a spus Dumnezeu oamenilor – ca minim necesar), ESTE esentiala. Altfel de ce s-ar mai duce “enoriasul de rand” la biserica?

  Pentru mine problema e simpla: Iisus spune (Ioan 15:26) cat se poate de clar si direct “Duhul Adevarului, care de la Tatal purcede”.

  Ori crezi tot ce spune, ori nu crezi.

  E chiar atat de simplu.

  Daca nu crezi, nu te poti numi crestin.

  Daca nu crezi tot ce spune, iar nu te poti numi crestin, pt ca tagaduiesti divinitatea Lui Iisus prin faptul ca tagaduiesti veridicitatea unor afirmatii ale Sale.

  @Vlad
  Daca ar fi sa luam in calcul contextul istoric si politic al unor intimplari, ar trebui sa luam in consideratie in primul rand contextul istoric si politic in care a aparut “greco-catolicismul” pe meleagurile transilvanene.

  PS. Vlade, tu ai fost vreodata personal la biserica din Draganescu? Pt ca eu am fost si n-am vazut sa existe vreo pictura a basilicii San Pietro sub care sa scrie “Cred intr-una sfanta soborniceasca si apostoleasca Biserica”

 12. Cred că singurul text de origine divină a fost inscripţionat pe nişte table de piatră înmânate lui Moise. Restul e o culegere de texte aprobate de un comitet. Poate e mai important spiritul decât litera lor.

 13. Mada, ai trecut la Islam? Ca acolo Cartea e de origine direct divina. In rest, putem consulta notele de subsol din traducerea lui Anania a Bibliei, ca sa aflam care anume dintre autorii biblici stiau de fapt sa scrie, cati scribi au intermediat procesul, si ce traduceri la traduceri la traduceri la traduceri citim de fapt azi. Putem găsi nenumărate neconcordanţe, dacă stăm să ne uităm cu microscopul, şi motive să facem eretici din oricine. Exact asta se practica în vremea disputei filoque. La citatul dat de tine, Mădă, aş putea să replic cu alte câteva citate, în care se vorbeşte despre “Duhul Fiului”, dacă aş considera că Sfânta Treime chiar poate fi analizată filozofic de oameni.

  Mada, dumneata intelegi de fapt problema cu filoque? Ma refer strict dogmatic. Că io nu. Si cam care ar fi relevanta ei? Că Carol cel Mare se folosea de influenţa sa asupra bisericii ca să caute nod în papură Bizanţului? Sau poate politicile de la curtea susnumitului Bizanţ, aşa de încâlcite că de abia dacă le mai înţelege careva astăzi, în care candidaţi diverşi la Patriarhat îşi dădeau unul altuia la gioale? De aici răsare adevărul? Ha.

  Iar prin ceea ce eu am numit “cultura christologică”, după dezbaterea cu acelaşi nume, NU înţeleg Scripturile, ci ansamblul de chichiţe încâlcite care nu au de a face, de fapt, cu credinţa. Sincer, chiar cred că se poate ajunge în rai şi fără să citeşti aplicaţia aristoteliană la problema naturii hristice din tratatele teologice ale lui Boetius, si fara sa afli cum s-a certat Nestorius cu Eutyches sau Photius cu Papa Nicolae I, sau care sunt raporturile sf. Chiril din Alexandria cu sinodul calcedonian. Multe dintre astea miros mult mai tare a meschinărie omenească decât a anafură. Şi dacă da, dacă am dreptate şi poţi să ajungi în Rai fără toate astea, atunci spune-mi dumneata, te rog, la ce folosesc.

  Ca să nu se creadă că susşin protestantismul: cred că se poate ajunge în Rai chiar fără să citeşti Biblia : majoritatea oamenilor care au umblat pe planetă de la Adam încoace au fost analfabeţi şi n-au citit Biblia, şi dacă le-a fost povestită, nu cred că . Cred că sacrificiul lui Hristos a fost necesar şi suficient, şi că strădania noastră spre desăvîrşire nu trece nici prin beciurile Vaticanului, nici prin visteriile de la Muntele Atos.

 14. CU riscul de a polua comentariile, trebuie să-mi cer scuze, eram obosit aseară şi am făcut multe greşeli de ortografie şi gramatică :)

 15. “Ori crezi tot ce spune, ori nu crezi.

  E chiar atat de simplu.

  Daca nu crezi, nu te poti numi crestin.

  Daca nu crezi tot ce spune, iar nu te poti numi crestin, pt ca tagaduiesti divinitatea Lui Iisus prin faptul ca tagaduiesti veridicitatea unor afirmatii ale Sale.”

  si daca nu crezi, te vom arde pe rug, sau, daca iti marturisesti erezia, te vom ucide cu pietre. caci asa am invatat noi de la jebus, sa intoarcem si obrazul celalalt: adica dupa ce dam in eretic de isi pierde cunostinta, il intoarcem si pe partea hailanta, sa il invinetim omogen.

  cu alte cuvinte, ii multumesc lui mada ca aduce dovezi pt afirmatiile pe care le-am facut in posturile adresate soniei.

  “Religia e prea importantă să o băgăm la capitolul tradiţii laolaltă cu sarmalele şi caltaboşii. Trebuie să fie o alegere asumată personal, după un minim efort de informare, altfel e doar un cumul de obiceiuri fără sens care te leagă de părinţi şi bunici. Un rol mult sub potenţialul religiei.”

  si totusi pt majoritatea oamenilor la asta se reduce.
  in plus, e o scuza sa ii dai vecinului in cap, sa ii violezi nevasta aia eretica cu tzitze mari – curva dreq ce e ca nu a vrut sa faca sex cu tine – si sa ii furi averea.
  da, religia are potential in a-i ajuta pe oameni sa isi depaseasca nivelul, dar sunt prea putini pt care se intimpla asta, si in final, in istorie, religia a cauzat mai multe probleme decit a rezolvat.

  “@santa, Nietzsche nu-i la fel de infailibil ca Papa şi a înfierat pe nedrept creştinismul în totalitatea lui fără să înţeleagă ce rol acordă omului. Creştinii nu sunt sclavi, ci superoameni care visează la îndumnezeire şi nu au cum să creadă în predestinare şi în liberul arbitru în acelaşi timp.”

  (e prea tirziu ca sa imi dau seama daca ejti sarcastic sau serios, asa ca iti raspund ca si cum ar fi fost serioasa fraza)

  si totusi …. in asta cred. daca ii intrebi de ce a venit viitura, de ce a fost cutremur, de ce s-a intimplat un accident, de ce romania e mai de kkt decit restul europei, iti vor spune “ca asa vrea/a vrut dumnezeu”, nu “pt ca am taiat toti copacii si nu ne-am luat masuri de precautie”, “pt ca s-au acumulat tensiuni in scoarta terestra”, “pt ca cineva a condus beat/a luat carnetu pe naspa/nu avea pic de creier si se credea zmeu pe strada” sau “pt ca poporul e de kkt”.

  iar daca ii intrebi de liberul arbitru (bine, in termeni pe care sa ii inteleaga), o sa vezi ca cred si in el. asta tot din cauza ca sunt prea prosti ca sa priceapa ca cele 2 idei se bat cap in cap.

  si as vrea sa contrazic partea cu “visează la îndumnezeire” – daca am inteles eu ceva din religia crestina, oamenii nu au nici o sansa sa ajunga zei/dumnezei. nici macar ingeri. pur si simplu ajung in rai, dar nu inseamna ca acolo vor fi mai putin umili decit pe pamint.

  in final, sunt de acord cu ideea ca ar trebui sa se poata ajunge in rai si fara sa citesti biblia. pina la urma e vorba de principii de viata, nu de respectarea oarba a unor obiceiuri impuse tot de oameni. teoretic daca iti traiesti viata corect, chiar daca nu ai auzit de biblie in viata ta, ar trebui sa ajungi in rai. dar, normal, ca nici un popa nu va spune asta: risca sa isi piarda turma, si atunci …. isi pierde toti banii, ca doar (pt cine stie bancul) turma mea-viata mea, ca vorba aia: tunzi oaia – lina, mulgi oaia – lapte, tai oaia – carne. in cazul asta e evident vorba de mulsul enoriasilor.

 16. Santa, vorbesc serios când spun că creştinii visează la îndumnezeire. Întreaga creaţie tinde la planul imediat superior: mineralul spre vegetal, vegetalul spre animal, animalul spre uman iar umanul spre Dumnezeu.

  Însuşi episodul creaţiei lui Adam e interpretat în nota asta. În a şaptea zi Dumnezeu a aşteptat ca Adam, după ce se satură de alergat prin curte, să vină la el. În schimb Adam se uita cu jind la animale şi vroia şi el pereche. În final a ajuns să se apropie mai mult de animale decât de Dumnezeu, dar conştiinţa propriei capacităţi transcendentale a rămas şi în multe scrieri teologice e prezentă ideea creaţiei pe bază de scânteie divină care tinde să se întoarcă la creator.

  În fond şi noi suntem nişte creatori mai mici chiar dacă majoritatea sunt prea ocupaţi cu bere, mici şi bătutul nevestei în loc să picteze, să sculpteze, să scrie sau să continue Sagrada Familia. Adaugă la asta conştientizarea unităţii speciei (iubeşte-ţi aproapele…) şi ai să ai imaginea unui creştinism menit să ridice atât individul cât şi întreaga umanitate din stadiul cvasi-animal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s