Türkmenbăşy

Dictatorii nu se măsoară doar în dimensiunea teritoriului controlat, numărul de victime şi luxul în care trăiesc. Contează la fel de mult fantezia şi rafinamentul cu care îşi torturează supuşii. Saparmurat Niyazov, dictatorul Turkmenistanului, se află sigur pe unul din primele locuri. Observând că populimea are nevoie de îndrumare spirituală, a scris o carte autobiografică plină cu poveşti, poeme, istorie rescrisă şi indicaţii preţioase. A introdus cartea în şcoli unde studiul ei era verificat prin examene, a condiţionat angajarea funcţionarilor publici şi acordarea permiselor de conducere de buna şi profunda cunoaştere a capodoperei. Dacă toată campania asta de marketing a lăsat pe cineva lipsit de lumina slovelor, preafericitul dictator a avut o conversaţie cu Alah însuşi şi i-a asigurat pe supuşi că cine citeşte de 3 ori cartea ajunge sigur în paradis. Nici un detaliu despre numărul de virgine repartizat fiecărui om.

Înalt Prea Luminatul a stat şi a cugetat cum să-şi fericească şi mai tare contemporanii după care a luat o hârtie, un stilou de aur şi a scris noile nume ale lunilor anului şi zilelor săptămânii. Ianuarie a fost botezat după El Însuşi, aprilie după Doamna de Mă-sa, septembrie după Cartea de căpătâi a turkmenilor şi restul lunilor după cum s-a nimerit. Zilele săptămânii au avut onoarea să fie numite în mod poetic “ziua începutului”, “ziua tânără”, etc. Sâmbăta a primit un nume care să amintească norocoşilor supuşi că e timpul să citească Cartea.

Glorioasa domnie s-a încheiat în decembrie 2006, artistul lăsând în urmă o impresionantă colecţie de legi suprarealiste prin care interzicea baletul şi opera, bărbile tinerilor, jocurile video, înregistrările muzicale, înlocuia asistentele medicale şi moaşele cu soldaţi, cerea medicilor să-i jure credinţă lui şi nu lui Hippocrate, a închis spitalele din provincie încurajând bolnavii să vină în capitală dacă chiar au nevoie de tratament, a închis bibliotecile de la ţară şi a desfiinţat pensiile cu care se îmbuibau o treime din boşorogi. Geniul lui va rămâne de-a pururi în memoria turkmenilor, chiar dacă urmaşii nedemni au început deja să-i submineze realizările…

Advertisements

6 thoughts on “Türkmenbăşy

  1. Domnul Talpalaru, conteaza foarte mult rafinamentul cu care torturati fiecare vizitator de revine si noteaza in pagina dumneavoastra supus. :))
    Mai mult, unii mai afla si ei ce se petrece prin lumea aceasta civilizata.

  2. ai uitat de statuia placata cu aur si care se roteste dupa soare …

    ce e funny e ca asta a fost un ilici (http://en.wikipedia.org/wiki/Saparmurat_Niyazov – He quickly rose through the ranks, becoming first secretary of the Communist Party of the Turkmen SSR in 1985) mult mai inventiv si care si-a vazut visul (de a fi dictator) cu ochii. sunt sigur ca daca ii povesteste careva lui ilici despre el, batrinu bolsevic se intuneca la fata gindindu-se ce ar fi facut el daca ajungea dictator.

  3. Bon. Gagiul a fost perfect in dementa lui, cred ca l-au felicitat multi cand a ajuns in iad. Intrebarea mea este: cat de suportat/inghitit/ignorat/intors capul a fost de unii si altii? Parca unii au niste baze militare pe acolo iar altii fac deal-uri cu petrol/gaze?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.