învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi

Papa a fost invitat la universitatea La Sapienza din Roma să ţină lectio magistralis cu ocazia deschiderii anului academic. Un profesor a protestat, printr-o scrisoare publică – o asemenea onoare trebuie să revină unui profesor din cadrul facultăţii. 67 de alte cadre universitare au semnat o scrisoare de susţinere. Mulţi dintre ei erau fizicieni supăraţi că papa a citat prin ’90 un individ care susţinea că Biserica Catolică a procedat mai ştiinţific decât Galilei şi că procesul a fost just. Oamenii ăştia îşi exprimau speranţa că vizita papei mai poate fi anulată. Rectorul a mai scăldat-o şi în loc de lectio magistralis papa urma să ţină un simplu discurs. Acum intră în scenă studenţii care ocupă ateneul senatului, fac scandal şi ameninţă cu proteste serioase dacă apare Ratzinger la orizont. Trebuie să înţelegeţi că tinerii de aici îşi permit încă să fie marxişti. Din păcate şi mulţi adulţi. Bun, deci Vaticanul a anulat vizita, pericolul contaminării cu opiumul poporului a dispărut (rămâne doar marijuana), politicienii şi-au exprimat regretul şi în massmedia se zice ceva despre orientarea spre dialog a mediului academic.

Advertisements

17 thoughts on “învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi

 1. so, wait. te opui opozitiei studentilor, ca sa zic asa ???
  ca-s marxisti si studenti si adulti, timpenia lor, dar io nu-s marxist si tot nu as vrea ca papa, ca reprezentant al bisericii catolice – adica una dintre cele mai retrograde institutii de pe pamint, sa tina discursuri intr-o unitate de invatamint.

  nu se duc profesorii sa vorbeasca in amvon, asa ca popii sa ramina in biserici si profesorii in scoli. ma duc la scoala ca sa invat ceva, nu ca sa aud un popa explicindu-mi cum de fapt pamintul e plat si sta pe loc si galileo a fost un eretic.

  what’s next ?
  ossama invitat sa tina un discurs la un bar mitzvah ???

  PS: nu are nici o legatura cu opiumul popoarelor. opiumul e liber sa si-l fumeze fiecare la el acasa, nu intr-o institutie publica de invatamint …

 2. E evident ca tu vorbesti din propria experienta, tu ai in minte comunismul asa cum l-ai trait pe pielea ta (vale si pentru mine), metabolizat 110%, dar asta nu te autorizeaza sa vorbesti aiurea de “marxişti” italiani sau de studentii italiani. Te sfatuiesc sa fii mai modest si sa astepti, cu timpul ai sa intelegi mai multe si, daca ma vei asculta, poate te vei lepada de extremismul asta urat mirositor … voi, romanii, ati inlocuit ideologia comunista cu una fascista si nationalista si ca mentalitate ati devenit doar penibili mercenari fara o umbra de ideal.
  Laicitatea statului e o conditie esentiala pentru drepturile tuturora. Ma intreb ce ar fi spus Vaticanul daca rectorul de la Sapienza ar fi invitat un religios musulman sau unul evreu ca sa tina aceasta lectio magistralis … Pe Berlusconi atat il duce capul dar Prodi, Veltroni si compagnia bella cand vor pierde alegerile se vor trezi la realitate.

 3. Nu cred că ai avut fericirea de a cunoaşte pe propria piele comunismul. Eşti condamnat să analizezi de la distanţă fenomenul şi să iei o decizie în privinţa lui.

  Opusul comunismului e democraţia, nu fascismul. E poate mai greu de înţeles pentru nişte comunişti de salon, dar dacă faci un mic efort vei înţelege că de la “socialism” la “naţional socialism” e doar un mic pas şi că secerea şi ciocanul sunt la fel de “frumoase” ca svastica. Dacă e să facem o comparaţie a numărului de victime, extrema stângă câştigă detaşat şi utopia marxistă mai încântă doar nişte naivi care merg în Cuba că-s ieftine fetele…

  Susţin laicitatea statului şi protestez împotriva susţinerii financiare de către stat a bisericii, dar asta nu are legătură cu discursul papei într-o universitate. Să fim serioşi, nu se schimba cu forţa nici o politică administrativă/didactică în urma acelui discurs.

 4. Ia sa fi fost Ioan Paul al II-lea, nu ar mai fi comentat nimeni. Dar pentru ca e Benedict…

  In plus, tocmai asta inseamna libertate academica si mediu universitar (sau ar trebui sa insemne): deschidere catre toate ideile, evident, cu pastrarea dreptului de a nu fi de acord cu o idee sau alta.

  Daca a putut vorbi Ahmadinejad la Columbia si tot felul de idioti la tot felul de universitati din lume, nu vad de ce Ratzi nu a putut vorbi la universitatea romana.

 5. si de cand sinonimele si contrariile teoretice asigura trecerea de la un “regim” la altul ?!
  Teoria ca teoria, e practica cea care ne omoara … asa si cu romanii si mentalitatea lor !!!
  “salvarea” mea a fost ca eu nu ma asteptam la nimc cand am plecat, cum ii spuneam securistului care ma interoga … curiozitatea (nu m-am plictist nici o data in Italia) si, probabil, neconformismul (erau si timpurile favorabile? da si nu, mai ales aici) si un pic de responsabilitate personala asumata in locul compromisurilor m-au ajutat sa ma simt pe picioarele mele de la bun inceput. Nu te simti in siguranta dar te simti in pace si asta se reflecta pana si in aspectul fizic ca sa nu mai vorbim de reletiile personale.
  A propos de “fetitele” din Cuba (acum 20 de ani erau cele din Est) … misoginismul tau e nestavilit (iti pierzi timpul dar sunt afacerile tale) ma intreb ce cariatidi de italani frecventezi… eu credeam ca nu mai este la “moda”, vezi legile care pedepsesc turismul sexual in Italia!!!

 6. Giovanni Paolo II nu ar fi facut o asemenea greseala, sau poate ca-i era suficent se amestece in treburile Poloniei :) mult mai probabil; pe timpul lui in Italia, biserica si-a vazut de treburile ei … in sfarsit.
  Problema nu era discursul in sine ci SIMBOLUL in care ar fi putut fi transformata lectio magistralis tinuta de un Papa si Profesor de Teologie – reactionar – care tine cu orice chip sa demonstreze ca teologia ar fi o stiinta.
  Faptul ca a renuntat, de unul singur, demonstraza inca o data ca e doar un bulldog care musca si se retrage cand nu-i reuseste provocarea asa cum a facut de cand l-au inscaunat papa. Urat caracter !
  Ahmadinejad nu a fost invitat sa tina o lectio magistralis la Columbia!

 7. L-ai vazut la Porta a Porta ? L-ai ascultat pe ignorantul acela de Mons. Fisichella spunand ca e posibil sa vorbesti de Dumnezeu in mod “stiintific”?! L-ai ascultal pe crociatul Buttiglione (viscido lumacome care e avocat) rivendicand statusul de stiintifici pentu epistemologi … capra asta care nu stie sa faca o adunare, vorbeste de Kurt Gödel … :-)
  Si astazi toate primele pagine sunt ocupate de Ratzinger numai ca e straniu, discursul publicat nu vorbeste de pedeapsa de moarte (asa cum anuntase rectorul de la Sapienza) … l-au schimbat pentru evenimente (?) si, porca mizeria, toate discursurile sale pleaca de la un citat … nu e in stare sa produca nimic din creirul lui personal ?!

 8. “voi, romanii, ati inlocuit ideologia comunista cu una fascista si nationalista si ca mentalitate ati devenit doar penibili mercenari fara o umbra de ideal”

  that shit be deep, my nigga …. si e relativ valabila treaba cu nationalismul penibil pe care il flutura unii pe la tv si care se gaseste in craniile multor moroni lipsiti de creier.

  DAR, din moment ce tu pari oarescum sa imi raspunzi mie, o sa iti explic ca bati cimpii cu gratzie, cum ziceti voi, “italianii”.
  io-s cel mai putin nationalist individ pe care o sa il gasesti. din contra. IMO nu exista un “popor” roman. doar o adunatura de oameni cu pasapoarte/buletine similare. un fel de coincidenta. nu exista o constiinta nationala. in afara de frica de unguri (un fel de bau-bau pt prosti in secolul XXI), si o limba oarescum asemanatoare, nimic nu leaga adunatura asta de oameni.

  nu mai zic ca din 20 de mil, poti sa razi fara probleme fo 18 care sunt prea lenesi, betivi, mincinosi, hoti si prosti si care mai mult atirna ca o piatra de moara de gitul tarii, tragind-o inapoi, spre trecut. (poti sa ii incluzi aici pe votantii lui ilici, vadim, jiji, pe toti borfasii care fura in ro sau peste granite, pe toti aia care in loc sa munceasca stau acasa, puiesc si traiesc din alocatiile copiilor, pe toti aia care il pling pe ceausescu etc)

  rezolvarea ??
  FE-DE-RA-LI-ZA-RE
  unit teritoriale si administrative de marimea a 3-4 judete sau chiar mai mici care se administreaza singure. cu cit mai mici unitatile, cu atit mai usor de administrat. ar fi mai eficient si mai productiv.
  si atunci s-ar vedea care sunt mai harnici si destepti. si cine ar sta degeaba ar muri de foame, conform legilor economiei de piata.

  PS: stefan are dreptate. intre fascisti si comunisti nu e mare diferenta. de altfel … multi fosti legionari au fost inregimentati cu succes in PCR, la fel cum multi comunisti au devenit brusc dupa coup d’etat-ul din ’89 niste nationalisti convinsti (cough*vadim*cough si toata gasca lui).

 9. santa, eu nu vorbeam de tine personal … citesc acest blog din cand in cand. Nu e stefan cel care considera fascismul si comunismul doua ideologie asemanatoare (el scrie:”Opusul comunismului e democraţia, nu fascismul.”) … FE-DE-RA-LI-ZA-REA la care te gandesti conduce drept la economia de subzistenţă cea este exact ce se intampla astazi in Romania … “globalizarea” (lipsa de reguli, coruptia la toate nivelurile, decaderea morala si materiala, etc..) ii spulbera pe cei mici iar harnicia si desteptaciunea nu-ti pot folosi la nimic intr-o societate unde ar domina legea junglei. Haosul instaurat (intentionat de ex comunistii, astazi noi vatafi :-)) in Romania dupa ’89 impiedica formarea unei adevarate societati, impiedica promovarea coeziuni sociale si calitatea vietii fara de care individul, singur si izolat, nu are decat de pierdut. Obiceiul de a arunca copilul cu apa murdara din copaie e contraproductiv.

 10. @warpguy, nu citi în diagonală.

  @santa, federalizarea nu-i o soluţie. Uite ce se întâmplă în Italia cu autonomia regională şi regiunile cu statut special. Au ajuns în sud să se plângă că lipseşte influenţa statului şi au rămas la mâna mafiei. Sunt unii care cer chiar intervenţie armată.

 11. lasa ca la mina mafiei e sudul de peste 100 de ani.
  motivul: nu fac nimic. se lasa calcati in picioare de mafiosi. mafiosi au oole sa puna pula pe ei. oamenii de rind nu vor sa riste nimic pt a lupta. se complac in mocirla. la fel cum la noi toti se pling ca politicienii fura, dar fiecare fura pe unde poate. diferenta e de oportunitate, nu de mentalitate. muncitorul care fura suruburi sau dracu stie ce din fabrica e facut din aceeasi materie prima cu ministrul care se bucura la citeva mii de euro si niste caltabosi. doar ca unul are acces la suruburi mai mari.

  da-mi exemplu la nemti (stat federal) unde treaba merge bine. au ei batai de cap cu fostii comunisti invatati sa ceara pomeni de la stat. dar cit a fost RFG (unde F vine de la federala) treaba a mers foarte bine.

  pina la urma e vorba de mentalitate. acolo unde mentalitatea e de kkt, poti sa bagi bani, sa oferi subventii, la aduci curve sa faca blowjobs gratuite … degeaba. acolo unde-s oameni seriosi si pusi pe treaba o sa faca din kkt bici.
  de aia japonezii au o economie beton desi traiesc pe niste stinci lipsite de resurse, si tari cu resurse incredibile sunt in mizerie.

  iar cei care se nasc in zone de kkt dar au alta mentalitate … well …. singura lor scapare a fost (si ramine) fuga. fuga intr-o tara/zona unde sunt apreciati si isi pot vedea de treaba fara ca nijte cretini sa li se puna mereu de-a curmezisu.

  pa’erea mea.

 12. Neurologia şi psihiatria sunt chestii diferite.

  Ai auzit de conceptul filosofic de pragmatism? Cam la asta poate să ajungă ştiinţa şi să intre în conflict cu morala creştină, deci discursul papei nu e deplasat. Din punct de vedere ştiinţific e OK să faci experimente pe deţinuţii din lagăre de concentrare. Etica e ceva extern ştiinţei.

 13. Sa nu confundam etica cu biserica si la fel de bine stiinta orientata spre un scop dar cu anumite limite (in care scopul nu scuza mijlocele) cu stiinta in care scopul scuza mijloacele. Am intalnit foarte multi oamenii care erau de convingere atei dar aveau o
  morala foarte bine pusa la punct. Ca sa nu continui si sa afirm ca o etica care are o baza intelectuala si argumente concrete este mult prea departe de o etica religioasa carede-a lungul vremii s-a dovedit a fi la fel de schimbatoare ca o regiune cu clima
  temperata. Si asta se datoreaza in primul rand oamenilor si in al doilea rand
  lipsei de argumente in spatele multor afirmatii biblice si bisericesti, dand astfel ocazia
  unor interpretari pur subiective a celor mari ai bisericii. Pe cand intr-o stiinta care
  conforma unor reguli atat etice cat si impartiale interpretarea este mult prea
  firava deoarece argumentele te lovesc in piept. Oricum firea umana va devia orice gandire intotdeauna, dar parerea mea este aceea ca intr-adevar biserica nu are ce cauta intr-o institutie de invatamant prin simplul fapt ca religia impune granite si
  diminueaza puterea de judecata deschisa spre dezvoltare. Fiindca si pentru a vedea
  defectul intr-o gandire sau actiune intai trebuie sa o cunosti si sa nu ai o parere pur stocata in sistemul propriu de gandire fara o analiza personala, parere stocata de niste oamenii care poate se considera superiori.

 14. Ştiinţa nu e chiar aşa de îndepărtată de gândirea magico-religioasă pe cât ar părea. Sigur, ar fi frumos ca metoda ştiinţifică să fie perfectă şi toate teoriile să fie demonstrate matematic, dar în realitate omul de ştiinţă trebuie să facă presupuneri, să aibă încredere în lucruri nedemonstrate şi să accepte idei la modă doar pentru a nu fi ridiculizat de colegi.

  E posibil să construieşti sisteme etice în afara religiei dar să nu te miri dacă se ajunge la ciudăţenii de genul “omul este om după 4 luni de la concepţie”.

  Şcoala are rolul de a difuza cunoaşterea şi este absurd să excluzi anumite zone doar pentru că nu eşti de acord cu ele. Poţi foarte bine să studiezi psihologia chiar dacă unele teorii ţi se par ridicole, cum la fel de bine poţi studia istoria religiilor şi a ideilor religioase fără să te trezeşti peste noapte taliban. Cunoaşterea în sine nu este nocivă, ci e chiar baza libertăţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s