anatomia unei ştiri

O scurtă ştire pe hotnews.ro semnată de I.B. relatează un accident de muncă din Italia în urma căruia au murit 2 români şi al treilea e rănit grav. Editorul plasează întâmplarea “pe unul din santierele din Milano” (că la ei nu s-au băgat diacritice) şi identifică sursa cu formula “transmite Rai Uno”. Absenţa detaliilor e scuzată prin formula standard “nu se cunosc cauzele exacte ale producerii accidentului“.

O scurtă căutare în feedul RSS al RaiNews 24 (canalul de ştiri al Rai) m-a dus la ştirea originală. Mi-am amintit imediat de un banc cu Radio Erevan… Accidentul nu a fost la Milano (nordul Italiei) ci la Ischia, o insulă de lângă Napoli (centru-sud). Detalii sunt o grămadă. Muncitorii lucrau la faţada unui hotel când s-a desprins o cornişă care a dărâmat schela metalică înaltă de 10m. Nu se ştie dacă lucrau la negru, dar având în vedere regiunea se poate bănui. Ministrul muncii a profitat de ocazie pentru a aminti că partidul lui a luat măsuri împotriva muncii la negru care merge mână în mână cu nerespectarea normelor de siguranţă.

Cum la ştirea asta nu se poate comenta pe hotnews, le-am trimis corecţiile prin formularul de feed-back de pe site. Nu s-a modificat nimic.

One thought on “anatomia unei ştiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.