Tommy, can you hear me?

Tommy este ecranizarea celebrei opere rock omonime de The Who. Conceptul vizual e psihedelic, un fel de Michelangelo Antonioni on acid. Muzica e pe primul plan, cu orchestraţia explozivă a lui Townshend şi vocile originale ale actorilor (OK, ştiu ce se poate face cu un studio de sunet, dar tot e o surpriză să-l auzi pe Jack Nicholson cântând). Actorii şi muzicienii se întrec între ei cu rezultate din cele mai bune. Ann-Margret (the swede bird from “Viva Las Vegas”) face un rol de zile mari şi intră în istorie cu baia de fasole şi ciocolată (serios! uitaţi-vă la film!). Tina Turner pe post de “gipsy, acid queen” e pe de-o parte cool, pe de alta tristă pentru că-mi aminteşte că proxenetu’ de Ike o cam scotea la produs alături de fetele de la backing vocals. Elton John e un desen animat waiting to happen iar Eric Clapton e de nerecunoscut pe post de preot al bisericii lui Marilyn Monroe (trippy, ain’t it?).

Cu toate briz-brizurile, jocurile de lumini şi kitschurile lui, filmul conţine şi un comentariu social serios şi încă valabil. Cu atât mai mult trebuie introdus generaţiilor care n-au prins anii ’70, celor care sunt condamnaţi să fie contemporani cu MTV şi One Night in Paris Hilton.

P.S.: and now, for some mplayer fun:

cd “TOMMY – THE WHO – DVD”
mplayer -dvd-device . -aspect 16:9 dvd://3

Pentru a vedea toate titlurile de pe DVD în ordine cu mplayer n-am găsit o soluţie mai bună decât dvd://1-100 şi pe asta nu pot s-o bag în mplayer.conf :(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.