limba de plastic

“Persoanele discriminate datorita orientarii sexuale, religiei, genului din care fac parte” zice Gramo…
Pe mine nu mă deranjează “datorită”, n-am nici o prietenie cu cacademia, dar mă deranjează preluarea nefiltrată a limbajului corectitudinii politice – de ce “persoane” şi nu “oameni”; de ce “genului” şi nu “sexului” ? Ne e lene să punem creieraşul la treabă?

6 thoughts on “limba de plastic

  1. Hă, hă, aia cu genu mă amuză şi pe mine. În America e deja folosită deja peste tot. Dar la noi, spre oarecare deosebire de ei, e o eroare semantică gravă. “Gen” înseamnă cu totul altceva. Genul “homo”, specia “sapiens”. Genul proxim, diferenţa specifică. În engleză, pentru asta există “genus”, care e alt cuvânt.

  2. Pe de altă parte, Gramo nu se sfieşte să folosească în general un limbaj colocvial, în care apar numai cuvinte nediscriminatorii, de genul “retard”.

  3. Europenii care trimit articole spre publicare în state au surpriza să le fie înlocuit peste tot “sex” cu “gender”. Vezi ce înseamnă un lobby puternic? Dacă se forţează un pic scientologii se termină şi cu psihiatria ;-)

  4. E, psihiatria scapă, pentru că a existat deja o antipsihiatrie, în anii 60, şi când şi-au dat seama ce se întâmplă când dezinstituţionalizezi masiv, au desfiinţat-o repede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.