rule over, Beethoven!

Multă muzică clasică suferă de boala formatelor lossless de compresie. Oamenii au impresia că trebuie neapărat să audă zgomotul produs de frecarea degetelor de la mâna stângă a violonistului de pe rândul din spate aşa că ripuiesc CD-ul în ceva ciudat de genul .ape (nici măcar nu au bunul simţ să-l facă FLAC). Aşa ceva i s-a întâmplat şi lui Beethoven cu a lui colecţie completă în 20 de volume şi 86 de CD-uri. Problema se poate rezolva în 2 moduri:

– cu software-ul pus la dispoziţie de Monkey’s Audio (am folosit versiunea 3.99) care merge perfect sub wine la care se adaugă un lame.exe in subdirectorul External din directorul unde a fost instalat (pentru conversia în mp3, desigur). Se porneşte programul şi se setează primul buton din stg. pe “Convert” iar al doilea pe “External->LAME”. Tot de la al doilea se şi modifică linia de comandă pt. Lame. Recomand “–vbr-new –nohist -V 4”. Ultima cifră e nivelul de compresie – cu cât e mai mare cu atât e mai slabă calitatea. După urechile mele se poate merge cel mult până la 6 daca e nevoie de fişiere mai mici. Se apasă pe “Add Folder” şi se selectează directorul cu fişiere .ape după care click pe “Convert”. Avantajul e că se păstrează orice taguri existente în fişierele originale (astea cu Beethoven n-au).
– varianta B, cu un port neoficial pt. Linux care se traduce într-un executabil pentru linia de comandă numit “mac”. L-am integrat în aşa-zisul any2mp3.sh care de fapt converteşte sau recodează doar ce am avut eu nevoie până acum (mp3, wav, aac (mp4, m4a), ape) şi care poate fi folosit astfel “any2mp3.sh -q 4 director_cu_muzici”. Dezavantaj: nu se păstrează tagurile (limitare a mac-ului). Avantaj: mult mai elegant. A, încă ceva, dacă se doreşte păstrarea fişierelor iniţiale să se adauge un “-k” la linia de comandă.

Următoarea problemă la torentul cu Beethoven este că un fişier .ape conţine un întreg CD. Există pe lângă el un fişier .cue cu informaţii despre split points şi taguri aşa că-l vom folosi la împărţirea în trackuri. Iar avem 2 variante:
CUE Splitter – pt. windoze, nu l-am testat. Pare să splituiască şi direct .ape-ul dar nu e relevant, că-l avem deja convertit în mp3.
mp3splt – suportă foarte bine cue files şi se execută cam aşa: “mp3splt -c fişier.cue fişier.mp3”. Scriptuleţul care automatizează treaba se numeşte beethovenedition.sh şi trebuie rulat din fiecare director “Beethoven Edition Box-?”.

A se consuma la căşti, cu ochii închişi.

7 thoughts on “rule over, Beethoven!

 1. Buna! As avea si eu o itrebare; nu prea le am cu calculatoarele, asa ca as fi recunoscator daca mi-ati da niste sfaturi in legatura cu fisierele acestea APE si extensiile lor CUE.
  Am urmatoarea problema: am descarcat de curand un asemenea fisier (mare), si as dori sa stiu cum as putea sa-l scriu/transform in format audio CD -incluzind desigur si extensia CUE-, astfel incat sa nu am opriri dupa fiecare track.
  Materialul sonor original dupa care a fost realizat formatul APE, este dintr-o singura mare bucata, avand in interiorul ei trackurile care marcheaza momentele sonore, nu le intrerupe intre ele. Cum trebuie sa procedez cu acest fisier?
  Va multumesc!

 2. Pentru a reface CD-ul audio original e suficient să instalezi un plugin pt. Nero cum e descris aici:
  http://www.monkeysaudio.com/smf/index.php?topic=1718.msg7679
  şi să urmezi instrucţiunile pentru a scrie imaginea.

  În mod normal ar trebui să iasă gapless (scris în Nero cu DAO şi fără pauze între track-uri) dar dacă nu merge, citeşte şi
  http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?act=ST&f=1&t=4425

  Ar fi de preferat să exersezi pe un CD-RW.

 3. Cue spilter, merge foarte bine. Fisierele APE rezultate sunt separate. Le pui intr-o play list si asculti ce lucrare vrei cu Media player Classic.

 4. Am uitat, daca ai nevoie de spatiu, poti converti .APE in .MP3 cu FairStars Audio Converter, care sunt de trei ori mai mici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.