excepţia care confirmă regula

Stai aşa! Dacă excepţia există, atunci regula e infirmată, atunci de unde absurditatea din titlu? Nu e greu de înţeles de ce prinde la prostime – ca orice paradox, de altfel – dar de unde vine totuşi şi care era sensul iniţial?
“exceptio probat regulam in casibus non exceptis” – zice înţelepciunea latină, dar la noi au ajuns doar primele 3 cuvinte. Totuşi, ce înseamnă faptul că excepţia confirmă regula în cazurile care nu sunt exceptate? Explicaţia vine de pe tărâm juridic, de la Cicero mai exact, care pleda în apărarea unui oarecare Bilbo acuzat că ar fi primit în mod ilegal cetăţenie romană. Judecătorul susţinea că există tratate cu anumite ţări (nu şi cea din care venea acuzatul) în care se specifică că cetăţenii acelor ţări nu se pot bucura de cetăţenie romană şi că aceeaşi interdicţie trebuie să se extindă şi asupra lui Bilbo. Cicero, băiat deştept, a argumentat că dacă este specificată explicit o excepţie atunci asta implică existenţa unei reguli de la care se face respectiva excepţie. Astfel, dacă anumiţi barbari nu puteau obţine cetăţenia, înseamnă că toţi ceilalţi nu au nici o restricţie.

Bun, acum o formulare mai scurtă şi mai logică a zicalei sună cam aşa: “excepţia confirmă existenţa unei reguli“. Cum? Nu-i suficient de scurtă? Nu-i nimic, oricum are aplicabilitate scăzută în conversaţiile uzuale (asta dacă nu eşti fotomodel/studentă la drept…).

Advertisements

6 thoughts on “excepţia care confirmă regula

 1. Nu-mi vine să cred că cineva chiar a scris de paradoxul ăsta născut din ignoranţă populară. ‘Dacă aş avea un leuţ pentru…’ Începusem chiar şi eu să mă îndoi că trebuie să fie cunoscute (implicit probate) excepţiile de la lemă. Pt. că dacă nu o faci tu, o va face un sceptic sau oponent pt. tine şi s-ar putea să infirme teorema ta, chiar dacă nu merita să fie îngropată, folosindu-se bucuros de pretextul pe care i-l acorzi chiar tu altruistic.

  Totuşi, condiţia suficienţei este ca nu cumva să mai fie şi alte excepţii, necunoscute…

  – Neil Young – Keep on Rocking in the Free World

 2. p.s. ziua in care cred ca Madelin are dreptate si blogul tau este unul “impersonal” e un dezastru ..
  pt ca e deneconceput cum un “absolvent de medicina” poate sa intre intr-o polemica cu “luciat si alte femei ” riscand sa fie facut misogin .. atunci cind apara “embrionul” vis-a-vis de avort motivindu-si pozitzia controversata prin “anticul juramint hipocratic” ! hahaha…

  ich ficke in creer computer – freak-ul si rationalistul .. preferabil ramane rocar-ul si doftorul !!!

 3. PS :

  a, si , stai umpic ca ..mi-am amintit de A.punct cind a “sustinut” teoria “ecologica” ( indirecta ) conform careia in Ploiesti magnatii de petrol ramin in “voia” lor si distrug natura fara ca aderentii “green” sa “plimbe pancarta de colo-colo” exprimindu-si nemultumirea .. si in consecintza raman nepedepsiti !

  Dar iata ca un tip de genul lui Bucurenci ramine CONSECVENT in actiunile sale umanitare si ecologice !!!

  adica , admitem ca nu suntem nici sfinti si cel mai putin nici perfecti ..insa cautam calea RECONCILIANTA (cum spune si Eugen intotdeauna indirect cu cele 50 de procente .. de partea cui sunt ? aaaaa ? ) Mda!

 4. si, apropos mey Madelin .. mi-a placut enorm de muuuult cum a rezonat cu mine si cele scrise de mine aici – taticu Turambar – cind a vorbit de Martutza lor balerina – pe care a trezit-o si ea nu a vrut chiar – pt ca -, a visat iepurasi si sere de morcovi . cum a tradus povestioare cu griz-gruz lui Andrutza – si a postat pozete cu mamici si camere de copilasi luminoase in care mamicile le citesc povestioare copilasilor – etc ..
  .. cum nenea Gramo scrie de copii -, cum nenea Hriscu vorbeste de EMOTZIE ! cum nenea Talpalaru a scris de Noemi inainte de Craciun – si alcool – si.. pe cine trebuie sa puna vina Noemi daca nu o sa primeasca note bune in scoala .. etc

  —- si cind Blad zice “shopael” atunci vorbeste de canibalism – animalism.. etc …

  hahaha… ce mai … cind nu mai simtim fara “prafuri artificiale de dopamina” atunci e NAJPA ! Mda !

 5. O stire, de ultima ora (2018.07.31), ne arata ca nici nu aterminat bine cariera de ‘cel mai bun inotator din toate timpurile'(Michael Phelps) si a parut emotionat urmasul acelui titan. Eu ma folosesc de expresia ‘exceptia intareste regula’, stiuta de la cei care m-au invata cate ceva in scoala …. dar pe scurt – in cazul acesta, ‘regula’, practic nu exista dar totus poti beneficia de puterea de deductie incercand a raspunde la intrebarea “dece nu avem, zeci, sute. mii, milioane de inotatori alias MP ?

  Pentru mine MP este un unicat, greu de depasit in anii sai de glorie, ca antrenor de inot as putea vehicula niste atribute ale performantelor lui MP…, dar nu asta ne intereseaza acum ci ecoul facut de aparitia unei ‘exceptii’ (un copil de 10 ani, a reusit sa intreaca recordul lui MP, facut in urma cu ani, la aceias varsta) si cred ca multi dintre noi, am si inceput sa credem ca asemena aparitii reprezinta o ‘regula’.

  Nu este asa – ‘regula’ este ca MP este un unicat… iar ‘exceptia’, conform unui bagaj minim de cultura…., ‘intareste regula’ (alias MP), ciudat dar asa este.

  Pana una alta ‘copilul minune din America’, glumesc, beneficiaza de ‘prezumtia de nevinovatie / atat de prezenta in opinia publica romaneasca din ultima vreme…; pe tema asta s-ar putea discuta si rasdiscuta…., ‘timpul’ va decide !

  Eu stiu ca asemenea performante trebuie sa beneficieze de anumite calitati (morfo-biologice, mai ales), performantele solicita mult organismul tanar…., culmea este ca acesti tineri se adapteaza prea usor la eforturile de tip maximal dar experienta oricaruia dintre antrenori spune ca o asemenea performanta ‘se prezuma’ a fi comparabila cu MP si nu este certa sigura…; cum spuneam ‘timpul va decide’… !!!

  Este bine sa retinem numele acestui ‘mini MP’… !

  va multumesc

  MO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.